DISTRIBUIȚI

Inițiat de fundația EnduRoMania în colaborare cu Primăria Municipiului Timișoara și Facultatea de Arte și Design din Timișoara, FISART are loc anual din 2011 marcând în cele 9 ediții trecerea de la graffiti la street art și neomuralism.

Cartierele din Timișoara vor fi transformate în puncte de interes pentru comunitate.

În aproape un deceniu de activitate, festivalul a scos în evidență beneficiile artei stradale în procesul de regenerare urbană: importanța moștenirii industriale adaptate la nevoile contemporane, responsabilizarea intervențiilor artistice într-un spațiu public și chiar factorul economic − diverse companii optează pentru street art ca formă de promovare.

Dacă în anii ’90 „măzgălitul” pereților însemna niște tag-uri cât mai pe (ne)înțelesul tuturor, ei bine acum vorbim despre cultura urbană și modul în care aceasta influențează orașul la nivel european. Principala trăsătură care definește cultura urbană este accesibilitatea. O vezi din tramvai în drum spre școală, e în dreapta ta când stai la semafor, e pe blocul vecinului care, de fiecare dată când te vede, îți spune admirativ: „ce mare te-ai făcut”. Cu același entuziasm observăm și noi ce frumos evoluează arta stradală și cum contribuie semnificativ la regenerarea urbană.

Caracterul estetic și constructiv al artei „în stradă” este urmărit și dezvoltat de un număr tot mai generos de oameni, iar 5 dintre ei s-au alăturat echipei Memoriile Cetății pentru a juriza propunerile voastre.

Așadar, 5 propuneri de intervenții în spațiul public, trecute prin 10 ochi, vor fi anunțate public pe 20 septembrie și se vor concretiza în perioada 14-20 octombrie în cartierele din Timișoara.

În Timișoara se pot admira o serie de lucrări murale, realizate de artiști naționali și internaționali care au colaborat cu FISART:

*Pozele selectate reprezintă doar o parte din totalitatea lucrărilor realizate de artiști în colaborare cu FISART

 

LĂSAȚI UN MESAJ