Partidul Mișcarea Populară Timiș a organizat sâmbătă, 1 august, dezbaterea cu tema ,,Politici economice în sprijinul mediului de afaceri din România”,  eveniment la care au participat d-l Cristian Diaconescu, președintele Fundației Mișcarea Populară, d-na Roxana Iliescu, președintele PMP Timiș, și reprezentanți ai mediului de afaceri din județul Timiș.

Într-un moment în care ne confruntăm cu o guvernare de stânga ce riscă să repete deznodământul guvernării Tăriceanu, când ani de creștere economică au fost transformați apoi în deficit uriaș și creșteri inconștiente a cheltuielilor așezând România pe marginea prăpastiei, avem nevoie de o abordare care să pună mai mult accent pe susținerea mediului de afaceri și pe o politică care să susțină stimularea investițiilor și nu doar una bazată pe stimularea consumului.

Discuțiile din cadrul dezbaterii s-au axat pe o prezentare care arată în acest moment imaginea unui stat social neprietenos mediului de afaceri.

Asistăm la aceeași linie politică cu care a fost obișnuită această societate, creștere economică bazată pe consum. Se prognozează o scădere a ponderii exporturilor, care împreună cu creșterea consumului va conduce la creșterea importurilor.

Avem o lipsă de viziune privind integrarea tinerilor în economie și societate. În acest sens, gradul de absorbție al fondurilor în sectorul formării profesionale educație și re-educație, Fondul Social European are cea mai mică rată de absorbție.

În construcția de autostrăzi alocate sumele scad. Se iau bani de la infrastructură și se dau clientelar bani la administrațiile locale. Este un trend care continuă deoarece actuala clasă politică este interesată  doar de supraviețuirea politică.

Planificarea cheltuielilor bugetare nu țintește dezvoltarea economiei: asigurările și asistența socială sunt în creștere și dublu față de următoarea categorie.

Climatul fiscal este neatractiv, multe firme sunt înregistrate în Bulgaria. Când ai un Cod Fiscal care se schimbă de 16 ori pe an, predictibilitatea este aruncată în aer. 

Referitor la legea care să încurajeze formarea de asociații, s-a menționat faptul că a fost pusă în discuție dar nu s-a materializat din  mai multe cauze: lobby-ul marilor proprietari de terenuri; interesul personal al unor proprietari pentru alte uzuri; bulversarea retrocedării proprietăților;  absența unui sistem cadastral la nivel național.

Referitor la tema regionalizării și descentralizării fiscale, potrivit d-lui Cristian Diaconescu,  unul din aspectele fundamentale pe care PMP și l-ar dori prin regionalizare este acela ca ,,România să fie împărțită în 8 până la 10 regiuni de dezvoltare, iar acestea să aibă la bază numai criterii economice, prin care înțelege atât aspecte de dezvoltare, adică regiunea să fie evaluată din punctul de vedere al potențialului, mai ales al mediului privat, cât și al necesităților de dezvoltare”.

Subiectul descentralizării fiscale trebuie dezbătut cu responsabilitate, întrucât acesta este un subiect delicat, capabil să producă nervozități în zone dezvoltate economic, cum este și cazul Timișului, unul dintre cei mai mari contributori la bugetul consolidat de stat, în raport cu alte zone în care se mizează mult pe asistența oferită de stat, în baza unor criterii decise politic. Cu toate acestea președintele PMP Timiș, av Roxana Iliescu a scos în evidență faptul că în Timiș aproximativ 40% din bugetul Consiliului Județean este alocat pe asistență socială. De asemenea,  întreaga politică de cheltuire a banului public a CJ Timiș nu profită dezvoltării județului și nici mediului de afaceri autohton. Deciziile reprezentanților sunt aberante, dintr-o listă lungă de astfel de decizii dăm exemplul sectorului sănătății unde în anul 2014 au fost alocați 400.000 EURO,  în timp ce 1.5 milioane EURO au fost alocați renovării de apartamente pentru angajații Consiliului Județean.

Partidul Mișcarea Populară, ca partid de dreapta, își asumă responsabilitatea abordării problemelor care țin de  dezvoltarea mediului de afaceri. Ne dorim să identificăm soluții printr-un dialog permanent cu oamenii de afaceri. Prosperitatea se poate construi cu măsuri de dreapta care sprijină  mediul de afaceri, investițiile și crearea de noi locuri de muncă.

Credem în importanța scăderii taxelor, a simplificării fiscale și a reducerii birocrației.  Însă toate aceste măsuri trebuie adoptate o dată cu un set de măsuri legislative care să vină în sprijinul unei creșteri economice sustenabile.

,,Întâlnirile cu mediul de afaceri din județul Timiș se doresc a fi continuate în mod constant, dorind ca împreună să putem identifica și susține soluții în beneficiul dezvoltării și modernizării comunității locale dar și a României”, a concluzionat av. Roxana Iliescu, președintele PMP Timiș.

Biroul de presă   PMP  Timiș

LĂSAȚI UN MESAJ