DISTRIBUIȚI

Duminică, 16 august 2015, timișorenii sunt invitați la vernisajul expoziției internaționale „Triumful Modernismului” – un eveniment dedicat lui Henri Matisse. Prof.univ.dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara, și curatorul Thomas Emmerling vor prezenta lucrările, de la ora 18:00. Expoziția este parte a proiectului prin care instituția culturală doreşte să ofere publicului oportunitatea de a admira, în orașul de pe Bega, lucrări semnate de mari maeştri ai artei europene: Rembrandt, Picasso, Dali, Tolouse-Lautrec sau Chagall.  

Matisse-Triumful modernismuluiHenri Matisse (1869-1954) este considerat, alături de Pablo Picasso şi Marcel Duchamp, unul dintre cei care au definit noile curente ale artei plastice de la începutul secolului XX. Grafician, pictor şi sculptor, artistul francez a fost numit de Picasso „cel mai bun dintre noi”. Matisse iubea numeroasele posibilităţi pe care le oferea litografia, pasiunea sa transformându-l într-unul dintre cei mai importanţi artişti grafici din istorie. Acesta i-a influenţat pe numeroşi alții precum Marc Chagall, George Rouault sau Georges Braque. Artistul mărturisea că „întotdeauna am considerat desenul altceva decât un exerciţiu al unei anumite dexterităţi. Pentru mine, este o modalitate deliberat simplificată de expresie a spontaneităţii, care ar trebui să pătrundă fără stângăcie direct în mintea spectatorului. Compar desenul cu un gest expresiv, posedând în acelaşi timp avantajul permanenţei”.

Expoziția „Triumful Modernismului” cuprinde 110 litografii și prezintă una dintre cele mai directe expresii ale gândurilor şi expresivităţii genialului artist. Privitorul va putea distinge, în lucrările de pe simeze, încercările lui Matisse de a rezolva anumite probleme de ordin ideatic, compoziţional sau stilistic care se regăsesc în multe dintre celebrele sale picturi.

Expoziția poate fi vizitată până pe 20 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00-17:30.

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ