DISTRIBUIȚI

Călin Petcana, deținătorul Galeriei „Calpe”: „Începem sezonul cu o super-expoziție, cea mai celebră. De abia a început să circule prin Europa și a ajuns la noi. Va fi prezentă și la Paris.”

La început, totul a fost doar o ședință foto. Pe parcurs, bucătarul Roland Trettl și fotograful Helge Kirchberger au ajuns la concluzia că pot realiza un proiect fotografic inedit, o adevărată expoziție. Astfel, cei doi au adus „Fashion Food” și la Galeria „Calpe”. Vernisajul a avut loc ieri, de la ora 19:00, iar zeci de timișoreni au rămas impresionați de modul în care gătitul se poate îmbina, foarte bine, cu moda. „Le Masque” (2011), Butterfly Effect I” (2008), „Chocolate Fountain III” (2008) și „Gold Fish” (2011) sunt doar câteva dintre titlurile tablourilor ce alcătuiesc expoziția.

CALPE1Eleonora Ringler-Pascu, președintele Societății Culturale Româno-Germane Timișoara, a adăugat că „este o premieră pentru România. Avem de-a face cu două domenii de artă, cu doi artiști deosebiți, cu două pasiuni: gătitul și dragostea față de modă. Probabil v-ați întrebat cum se întâlnesc cele două domenii. Simbioza pe care o vedem este o întâlnire între creativitate, pasiune și dragostea pentru detaliu. Expoziția a fost prezentă la Düsseldorf, unde a avut un mare succes, apoi la Berlin, la Muzeul Comunicațiilor. Aici a stat trei luni, atrăgând un număr foarte mare de oameni, precum și multe canale media. Imaginile de astăzi trebuie apreciate pentru estetică și trebuie să ne gândim că manechinele au nevoie de foarte multă răbdare. Și fotograful trebuie să lucreze foarte repede pentru că toate elementele folosite drept îmbrăcăminte se alterează. Ministerul de Externe al Republicii Federale Germane și Institutul GOETHE din București au sprijinit această acțiune, pe lângă sponsori”.

DSC_3145Mai mult decât atât, din spusele lui Călin Petcana, cel care deține Galeria „Calpe”, fotograful Helge Kirchberger, împreună cu studioul său, se implică și în acțiuni umanitare. Una dintre ele se referă la construcția a două școli în Uganda (Africa). La eveniment nu a fost prezent și bucătarul Roland Trettl, însă îi salută pe timișoreni prin intermediul expoziției „Fashion Food”, ce poate fi vizitată până pe 24 septembrie 2015. Reputația internațională pe care și-a creat-o „Helge Kirchberger Photography” se datorează, nu în ultimului rând, reproducerii digitale a celor șapte mari opere ale lui Mozart. Celebrul fotograf dorește să revină la Timișoara, fiind impresionat de comunitate și de oraș. Roland Trettl a primit prima stea MICHELIN la 26 de ani, pe vremea când lucra în restaurantul „Ca’s Puers” din Mallorca (Spania).  

DSC_3129Iubitorii de artă și nu numai au avut ocazia de a admira peste 30 de tablouri, iar „Fashion Food” înseamnă fotografie experimentală de cea mai înaltă calitate. De asemenea, expoziția a fost prezentată în cadrul emisiunii „Germany’s Next Top-Model” și ca serie voluminoasă de fotografii la Editura Collection Rolf Heyne. 

 „Partenerul de proiect mi-a cerut să realizăm fotografiile doar noaptea pentru că atunci are înspirație. Lucrăm chiar și până la șase dimineața și apoi reluăm munca de la ora 13. Trebuie să realizăm pozele în maximum două-trei minute. Drept mulțumire pentru modul în care am fost primit aici, doresc să ofer un tablou Societății Culturale Româno-Germane Timișoara”, a concluzionat fotograful Helge Kirchberger, care a mărturisit faptul că dorește să revină la Timișoara.
A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ