Primarul urbei de pe Bega, Nicolae Robu, a fost chemat astăzi dimineaţă la Poliţia Timiş, la Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru a da declaraţii cu privire la un dosar legat de INCUBOXX – centrul de afaceri pentru tineri, realizat cu fonduri UE. Alături de edilul-şef, care a venit în calitate de martor, au ajuns şi: Culiţă Chiş – şeful Direcţiei Tehnice, Martin Staia – fost şef al Direcţiei de Patrimoniu, Adrian Bere – şeful Direcţiei de Mediu, Sorin Ciurariu – fost arhitect-şef al oraşului, Ciprian Cădariu – actualul arhitect-şef, Mihai Costa – şeful Direcţiei Instituţii Şcolare, Medicale, Sportive şi Culturale, precum şi şefa Direcţiei de Dezvoltare a primăriei, Aurelia Junie –  cea care a gestionat acest proiect. Investigaţia este legată de recepţia lucrării, ce a costat patru milioane de euro.

            Anchetatorii vor să ştie de ce a fost semnat procesul de recepţie a lucrărilor atâta timp cât instalaţia de răcire a clădirii nu funcţionează. Din Comisia de Investiţii din cadrul Primăriei Timişoara face parte şi Smaranda Haracicu, şefa Direcţiei Economice – însă aceasta nu a semnat procesul de recepţie.

            Lucrările centrului INCUBOXX, inaugurat în primăvara lui 2014, au fost realizate de societatea SAIF-TIM, ca lider de execuție, și FLEXIK AUTOMATION. Deşi subcontractanţii au acuzat că nu şi-au primit banii, edilul Robu declara că: „Primăria nu are datorii. SAIF-TIM a fost antreprenorul general şi a avut parteneri pentru diversele segmente ale lucrării. Problema se va rezolva.”

            Problemele au continuat din cauza apariţiei unor infiltraţii în urma ploilor. Astfel, primarul oraşului a cerut ca firma executantă să facă remedieri. Potrivit unei declaraţii de presă, edilul Robu a susţinut că instituţia pe care o conduce este cea care a reclamat la poliție faptul că centrul nu se află într-o bună funcţionare şi tot acesta a susţinut că firma executantă refuză să remedieze situaţia. Din spusele viceprimarului Dan Diaconu, au fost identificate lipsuri la instalația de climatizare, respectiv o izolație a unei conducte exterioare care trebuie îmbunătățită. „În urma refuzului acesteia, primăria va executa remedierile pe cheltuiala constructorului, folosind sumele aferente garanției de bună execuție”, transmitea viceprimarul Timişoarei.

            În conferinţa de presă, Nicolae Robu a explicat că nu este cercetat penal şi că reprezentanţii firmei subcontractate s-au deplasat la centrul INCUBOXX, luând o parte dintre componentele instalaţiei de răcire. În acel moment, clădirea nu era păzită de poliţiştii locali, iar omul de pază le-a permis accesul pe motiv că „erau figuri cunoscute”.

„(…) Conform legii, comisia de recepţie inspectează vizual. Se iau drept bune toate documentele care sunt inspectate de specialişti. Am considerat că totul este în regulă cu acea ocazie şi am avut bucuria finalizării unui alt obiectiv pe fonduri europene. Un domn care era din partea firmei FLEXIK AUTOMATION a spus că, dacă nu îşi ia banii, îşi ia echipamentele înapoi. Eu i-am cerut să fim calmi şi să rezolvăm problemele amiabil. M-am adresat liderilor de asociere şi le-am spus să plătească şi partenerilor ceea ce li se cuvine. Nu primăria nu a plătit acea firmă, ci SAIF-TIM, care era singurul în relaţie contractuală cu primăria. Primăria a plătit către SAIF-TIM, care nu dat dovadă de corectitudine faţă de asociaţii lor care nu au fost plătiţi. Nu mi-am închipuit că se va ajunge să se pună în aplicare acea ameninţare, luarea înapoi a echipamentelor. Dar eu şi primăria nu avem nicio autoritate asupra SAIF-TIM. I-am spus domnului de la FLEXIK: «Dacă luaţi echipamentele, sunteţi incorecţi faţă de noi ca baneficiari». Noi ne-am făcut datoria, am plătit. E o problemă cu Saiftim. Lucrurile au mers fără ca cineva să ştie ce s-a întâmplat sau fără ca eu să mai fiu informat că acolo a avut loc ceva negativ până în 3 noiembrie 2014”, a argumentat primarul Nicolae Robu.

            Din spusele sale, firma FLEXIK a fost informată de a readuce înapoi toate componentele luate din instalaţia de răcire a clădirii şi că Primăria Timişoara va face plângere penală pentru furt. Edilul-şef al capitalei Banatului a adăugat că „am primit un răspuns că noi nu am luat în seamă FLEXIK. Urmare celor întâmplate, sunt două plângeri penale: una din partea noastră către FLEXIK şi o plângere penală a lor împotriva primăriei – că a recepţionat echipamente de la SAIF-TIM, pe care nu are nicio dovadă că le-a avut”.

            Anul acesta au apărut primii chiriaşi în spaţiile de birouri. Compania SAIF-TIM, controlată de social-democratul Ovidiu Brânzan şi fraţii Cristescu, ce conduc firma BEGA TURISM – se află în insolvenţă. În aceste condiţii, municipalitatea va folosi fondul de garanţie pentru înlocuirea componentelor dispărute. „Eu nu am dovadă că FLEXIK a luat acele componente, este o presupunere a noastră, nu vreau sa fiu acuzat de calomnie. (…) Ruşine firmei SAIF-TIM şi firmei FLEXIK pentru reacţia primitivă avută. daca cumva Flexik a pus în aplicare ceea ce a spus că intenționează să facă”, a conchis edilul-şef al Timişoarei.

            Potrivit declaraţiei lui Ovidiu Brânzan, membru în consiliul de administraţie al firmei SAIF-TIM, la momentul recepţiei toate echipamentele erau complete şi funcţionale. SAIF-TIM-ul a intrat în insolvenţă în primăvara anului trecut, nu au mai existat bani pentru plata multor subcontractori. 
A.STOICA

(sursa foto: Adrian Pîclişan)

LĂSAȚI UN MESAJ