DISTRIBUIȚI

ONCOGEN – un institut unic în România și în estul Europei, construit cu 12 milioane de euro, fonduri UE – va fi inaugurat în data de 23 octombrie, la ora 10:30. La ceremonia oficială de deschidere a centrului sunt aşteptaţi să participe atât ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, cât şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, precum şi un consilier prezidenţial.

Obiectivul major al ONCOGEN este găsirea leacului pentru cancer. Aici vor fi realizate studii celulare, de biologie moleculară și terapii celulare pentru bolnavii de cancer, leucemie, precum și alte boli hematologice.

Din spusele managerului Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina, centrul va funcționa pe trei linii majore de cercetare: una este legată de cancer, a doua de celulele stem şi medicina regenerativă, iar ultima – de imunoterapii în cancer sau bolile alergice.

Parterul institutului unic în țară are mai multe săli de documentare, conferințe sau teleconferințe. La primul etaj se va realiza cercetare fundamentală, cel de-al doilea va fi dedicat diagnosticului avansat în cancer pentru terapia personalizată. La al treilea etaj se va afla mica fabrică de medicamente și nu numai, iar la ultimul se vor realiza experimente.

„Pentru atingerea acestui obiectiv, în cadrul Centrului ONCOGEN au fost create 15 noi laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente de vârf, ceea ce va asigura premisele desfășurării unei activități de cercetare de nivel european. Centrul va beneficia de expertiza științifică a unui nucleu de 25 de cercetători, dintre care 15 încadraţi pe posturi nou create, la care se vor adăuga numeroase posibilități de lucru pentru masteranzi, doctoranzi și post-doctoranzi. Prin strategia adoptată centrul va contribui la creşterea capacităţii de cercetare europene, cu o echipă capabilă să devină un competitor performant în comunitatea științifică, evitându-se totodată migrarea forței de muncă înalt calificate din zona noastră. Pe plan economic, România va deveni un partener important în domeniul terapiilor avansate şi genice”, a declarat prof.dr. Marius Craina.

În Centrul de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului vor putea lucra aproximativ 60 de cercetători. Valoarea totală a proiectului, cu tot cu echipamente, a fost de aproximativ 54,3 de milioane de lei, fiind coordonat de prof.univ.dr. Virgil Păunescu.

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ