Cetăţenii României s-au obişnuit ca, după căderea unui partid şi venirea la putere a altuia, spitalul, şcoala şi nu numai să aibă o nouă conducere. Primarul Timişoarei a vorbit despre nevoia de depolitizare a şcolilor, în ultima şedinţă de partid. Edilul crede că în funcţiile de conducere în învăţământul preuniversitar trebuie să existe oameni apolitici, cu experienţă, astfel că abordarea democratică trebuie să fie convergentă cu cea meritocratică, tehnocratică.

,,Din păcate, în învăţământul preuniversitar a pătruns prea mult politicul, prin faptul că s-a operat cu numiri de directori cu titlu interimar, inclusiv atunci când au fost organizate concursuri. Odată cu trecerea la sistemul prin care directorii sunt desemnaţi prin concurs, respectiv cu ajungerea la situaţii în care nici nu a fost organizat, ci s-au tot făcut numiri interimare pe câte un an – s-a ampretat politic în actul de conducere. Evident că de la oameni puşi s-au emis, apoi, şi pretenţii de către forţele politice’’, a declarat edilul Nicolae Robu.

Primarul urbei de pe Bega consideră că situaţia este alta când vine vorba de învăţământul superior deoarece s-a putut evita politizarea la nivelul conducerilor, prin faptul că s-au desemnat oamenii şi organismele colective prin alegeri. ,,Oricâte încercări au făcut unele partide să pătrundă în universităţi serioase ale României nu au reuşit datorită comunităţilor academice solide, formate din oameni de marcă, cu personalitate, care nu au putut fi manipulaţi’’, argumentează co-preşedintele PNL Timiş.

La momentul actual, România este condusă de Guvernul Cioloş, format din tehnocraţi, după căderea conducerii PSD. Adrian Curaj este ministrul Educaţiei, iar Nicolae Robu susţine că îl cunoaşte foarte bine, ba chiar au o relaţie foarte bună de colaborare. Edilul speră ca Adrian Curaj să schimbe sistemul actual. ,,Este un om inteligent, capabil, bun cunoscător al  învăţământului superior modern şi al cercetării. Am încredere că va face treabă bună. Sper să reuşească să schimbe sistemul actual’’, a spus primarul Timişoarei.

Mai mult decât atât, edilul Robu a găsit şi o soluţie pentru rezolvarea politizării şcolilor. Acesta consideră că ,,cea mai bună soluţie pentru a ţine politicul departe de şcoală este asigurarea desemnării conducerii prin alegeri de către corpurile profesorale, cu condiţia ca aspiranţii să fie obligaţi să fi urmat cursuri de management educaţional. Trebuie să îmbinăm abordarea democratică cu cea meritocratică, tehnocratică, dacă vreţi”, explicat liberalul.

Cu privire la Inspectoratul Şcolar, primarul Timişoarei admite că este o structură descentralizată a Ministerului Educaţiei, care are la conducere oameni politici, în acest caz – pe tehnocratul menţionat. ,,Primordiale trebuie să fie criteriile de cinste, de corectitudine, de competenţă.  Guvernul poate avea un cuvânt de spus, pentru reprezentarea în teritoriu a politicii structurii. Dar toate lucrurile trebuie asumate, în România umblăm numai cu ipocrizii. Venim şi spunem că funcţia de prefect este una apolitică. Prostie mai mare ca asta este greu de imaginat. Dacă prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, cum să fie apolitic? În lo să asumăm că anumite funcţii sunt şi cu o tentă politică, noi venim să ne prefacem  că nu este aşa. De fapt, ducem politicul mult mai jos şi ajungem să facem poziţii politice care nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu asta. Unele poziţii trebuie să fie pur profesionale’’, a conchis Nicolae Robu.

A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ