DISTRIBUIȚI

Managerul Ada Hausvater: ,,M-am întrebat dacă nu cumva publicul are nevoie de propriul lui Hamlet și mi-am dat seama că piesa lui Shakespeare este contemporană cu mine și cu oamenii din jur’’.

O nouă provocare pe scena Teatrului Naţional din Timişoara. Duminică, 6 decembrie, de la ora 19:00, pasionaţii de teatru, dar şi cei care iubesc operele lui Shakespeare sunt invitaţi la ,,demoHAMLET. concert SUBCARPAȚI’’. Spectacolul va începe în foaier, continuă în Sala Mare, în balcon şi în stal. ,,A fi sau a nu fi, asta-i întrebarea… Mort sau viu: oare care este calea?”. O întrebare ce răsună de 415 ani, de când Shakespeare a întrebat prin intermediul lui Hamlet.

Textul își regăsește necesitatea în prezentul societății noastre, iar Ada Lupu Hausvater, care semnează direcția de scenă – citește Hamletul shakespearian ca pe un manifest pentru normalitate, pentru dreptul oamenilor la fericire individuală, la libertate, la opinie liber exprimată și împărtășită. Cu ,,demoHAMLET. concert SUBCARPAȚI’’, Ada Lupu Hausvater creează un preambul pentru spectacolul pe care Teatrul Național din Timișoara îl pregătește pentru primăvara anului viitor.

„Ideea montării lui Hamlet în imediata realitate mi-a apărut în momentul în care am făcut cunoștință cu Bean, înaintea unui concert SUBCARPAŢI, lângă Teatrul Național –  în mijlocul publicului din ce în ce mai numeros, care venea să-i asculte cântând. Am făcut cunoștință cu un om frumos, autentic, un om normal, calitate pe care o caut în jurul meu și pe care nu întotdeauna o găsesc. Începe concertul. Pe scenă, el continuă să rămână la fel, alături de întreaga trupă. Muzica lor devine un demers personal, la fel de autentic. Atunci m-am întrebat dacă nu cumva publicul din jur are nevoie de propriul lui Hamlet, și mi-am dat seama că piesa lui Shakespeare este contemporană cu mine și cu oamenii din jurul meu, câtă vreme și Hamlet este doar un om tânăr, normal, pus în situații anormale”, transmite Ada Lupu Hausvater, regizorul spectacolului şi managerul Naţionalului timişorean.

Iubitorii de teatru şi de Shakespeare vor regăsi în spectacol elemente din folclorul românesc, retranspuse pe beat-urile hip-hop, dubstep, muzică electronică etc. ale celor de la ,,Subcarpați’’, ca arhetip de conștiință al unui spațiu spiritual.

Pe scenă vor urca: Matei Chioariu (Hamlet), Ion Rizea (Claudius), Claudia Ieremia (Gertrude), Victor Manovici (Horatio), Cătălin Ursu (Marcellus), Bogdan Spiridon (Barnardo) și, nu în ultimul rând, Marius Andrei Alexe, liderul trupei ,,Subcarpați’’, în rolul Fantomei; acesta joacă în spectacolul Adei Lupu Hausvater. Concertul  se naște din replicile lui Hamlet.

Conform jurnalul.ro, cel despre care toţi istoricii teatrului românesc se pun de acord că a fost cel mai bun interpret al lui Hamlet din toate timpurile este Aristide Demetriade. La premiera de acum 100 de ani, Liviu Rebreanu scria, în ,,Rampa”: ,,D. Demetriade nu joacă pe Hamlet, se joacă pe sine însuşi. De aceea e un Hamlet admirabil, un Hamlet care a emoţionat adânc, un Hamlet căruia i s-au făcut lungi şi sincere ovaţii. De aceea, Hamlet al dumisale e un triumf nu numai al domniei-sale, dar şi al Teatrului Naţional, care a găsit în domnia sa pe Hamlet şi a câştigat cu domnia sa un triumph. D. Demetriade a găsit un punct fix în Hamlet: bunătatea. (…) dă fizionomia acestui Hamlet, care e: un om nobil ce se simte surghiunit în atmosfera înăbuşitoare a intereselor practice, în mijlocul căreia nu poate trăi (…). Hamlet acesta nu şovăie din laşitate, ci din pricina bunătăţii lui”.

,,demoHamlet’’ este un spectacol al aparentelor paradoxuri: nu doar combinația Shakespeare –  muzică ,,Subcarpați’’, ci și traducerea „remix” semnată de cunoscutul dramaturg Peca Ștefan pentru acest proiect. ,,Hamlet’’ este, probabil, unul dintre cele mai încifrate și mai puternice texte ale lui Shakespeare. Un text politic, social, dar şi o poveste a omului nepregătit pentru confruntarea cu agresivitatea politicului și a socialului.

În mod excepțional, pentru spectacolul ,,demoHAMLET. concert SUBCARPAȚI’’ s-au pus în vânzare bilete și la galerie. Acestea pot fi achiziționate de la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic) sau online pe www.tntimisoara.com.
Alexandru STOICA
(sursa foto: Adrian Pîclișan / TNTm)

LĂSAȚI UN MESAJ