DISTRIBUIȚI

La început de an sportiv 2016, județul Timiș are doar doi sportivi deja calificați la Jocurile Olimpice de la Rio, pe judoka Corina Căprioiu și pe canotorul Cristian-Ilie Pîrghie. Față de precedenta ediție, din 2012 de la Londra, când din Timiș au participat cinci sportivi, anul acesta se va înregistra, cel mai probabil, un regres.

Calificată și cu șanse mari să aducă o medalie este Corina Căprioriu. Născută în 1986 la Lugoj, judoka a cucerit titlul de vicecampioană la Londra, în 2012, la 57 de kg. Bănățeanca este legitimată la CSM Cluj-Napoca, iar în Timiș nici nu ar avea unde să practice judo-ul la nivel de seniori. Sportiva este în topul ierarhiei mondiale la categoria sa de greutate după ce anul trecut a devenit vicecampioană mondială, în Kazahstan. Căprioriu nu mai are cum să rateze șansa să își apere medalia de acum patru ani.

La Rio s-a calificat și canotorul Cristian-Ilie Pîrghie, născut în 1992 la Biled. Sportivul este legitimat de mai mulți ani la Steaua, deoarece oferta din Timișoara pentru seniori, CSU Poli și CSM Timișoara, nu este foarte generoasă. În general, canotorii de la lotul național sunt fie la Dinamo, fie la Steaua, și Pîrghie nu face excepție. Bănățeanul a participat și la precedenta ediție a Jocurilor Olimpice din 2012, dar nu a câștigat nicio medalie. La Rio s-a calificat după locul 5 în finala B a Mondialului din 2015, la dublu rame fără cârmaci, alături de George Palamariu.

Participare mai redusă din Timiș la Rio față de Londra

În 2012, a participat din Timișoara gimnasta Diana Bulimar, născută în 1995. Sportiva a și cucerit bronzul cu echipa feminină a României. Evoluția de la Mondialul din toamnă, sub așteptări, le obligă pe gimnaste să treacă printr-un turneu preolimpic în 2016, în Brazilia. Chiar și așa, Diana Bulimar are șanse mari să prindă o nouă ediție a JO. În 2012 a participat și gimnastul timișorean Vlad Cotuna, dar accidentarea de anul trecut, plus șansele mici ale băieților la turneul preolimpic de calificare fac improbabilă o nouă evoluție a sportivului de la CSM Lugoj la altă ediție JO. În fine, în 2012 a concurat la Londra și caiacistul din Urseni, Bogdan Mada, dar care între timp s-a retras și lucrează în străinătate.

Pe lângă Diana Bulimar, care are șanse mari să fie a treia sportivă din Timiș ce prinde biletele pentru Rio, șanse ar avea și luptătoarea jimboliancă Estera Dobre. Sportiva legitimată la CSM Timișoara și-a ispășit suspendarea de doi ani, dictată în primăvara lui 2013. Dobre fusese prinsă cu un diuretic interzis, care maschează utilizarea altor substanțe interzise. La edițiile anterioare ale Jocurilor Olimpice Dobre nu a participat, deoarece lupta la categoria de greutate de 51 de kg, categorie neolimpică.

 

Anda DELIU

LĂSAȚI UN MESAJ