DISTRIBUIȚI

Europarlamentarul Maria Grapini, co-președinte al Partidului Puterii Umaniste–Social Liberal, a transmis o scrisoare prim-ministrului Norvegiei, prin care solicită ca familia Bodnariu să nu mai fie despărţită de cei cinci copii. Alianța Familiilor din România, cu sprijinul Comunităților Creștine din Timișoara, a protestat împotriva abuzurilor Barnevernet, instituția protecției copilului din Norvegia, și în semn de solidaritate cu familia Marius și Ruth Bodnariu. Aproximativ 400 de timişoreni au participat pe 9 ianuarie 2016, de la ora 11:00, în faţa Consiliului Judeţean Timiş. Pe 16 noiembrie 2015, Protecția Copilului din Norvegia a ridicat fetele cei mari ai familiei Bodnariu din fața școlii, fără știrea părinților.

Statul norvegian este acuzat că cei cinci copii au fost luaţi în mod abuziv. Proteste au avut loc la Washington, Londra, Barcelona, Dublin, Copenhaga şi nu numai. Ulterior, au luat și ceilalți doi băieți din casa părinților cu forța. Pe 17 noiembrie, fără niciun ordin judecătoresc sau alte documente, Protecția copilului din Norvegia a luat și bebelușul de numai 3 luni pe motiv că mama ar fi reprezentat un pericol pentru acesta. Pe 18 noiembrie, aceștia au notificat familia Bodnariu despre separarea celor 5 copii în două familii diferite și despre faptul că aceștia au început să se obișnuiască cu noul lor stil de viață.

„Prin acest protest aducem în fața opiniei publice abuzurile care se petrec în Norvegia, țară considerată model de civilizație. Cazul de față nu este singular, Norvegia având mai multe conflicte diplomatice de aceeași natură cu Lituania, Polonia, Slovenia, Turcia, Brazilia, India, Rusia, Cehia. Astfel de metode și atitudini ne determină să acuzăm Barnevernet, implicit statul norvegian de lipsă de transparență, de amenințări și intimidări asupra familiei, asupra avocaților care se implică în aceste cazuri (unii dintre ei rămânând fără licență), de tentative de mușamalizare”, transmiteau membrii Alianţei Familiilor din România.

Legea norvegiană este extrem de drastică în privinţa violenţei fizice şi psihice asupra copiilor. Familia Bodnariu acuză autorităţile că nu au făcut cercetări înainte de a decide măsura radicală a luării copiilor de lângă ei şi plasarea lor în alte familii, astfel că sunt pregătite acţiuni în instanţă. Serviciul local de protecție a copilului din Naustdal are autonomie totală faţă de guvernul norvegian şi orice altă instituţie centrală, ceea ce face practic imposibilă orice intervenţie a statului român pe lângă statul norvegian.

„Din documentele care mi-au fost puse la dispoziție am putut observa faptul ca Marius și Ruth au construit o familie normală conform moravurilor creștine. În plus, acești părinți își iubesc copiii și suferă acum din cauza separării. Acest caz a înspăimântat media și ONG-urile care sprijină drepturile copilului. Vă rog respectuos, și vă mulțumesc în avans, doamnă prim-ministru, să luați măsurile necesare pentru ca Protecția copilului din Norvegia să înapoieze copiii familiei Bodnariu”, transmite europarlamentarul Maria Grapini.

Într-un interviu difuzat de Antena 3, în 17 decembrie, părinţii au admis că le-au aplicat copiilor „disciplina fizică”. Marius şi Ruth Bodnariu au spus că este vorba despre „măsuri de corecţie” de mică intensitate: „Am luat de ureche, am dat o palmă la fund”.

Cum au justificat părinţii

Marius Bodnariu: „Mai ales că soţia a crescut aici, cunoaştem că nu sunt acceptate astfel de măsuri de corecţie în educarea copiilor în Norvegia. Am încercat să evităm, dar apar situaţii în anumite condiţii în care se ajunge şi la măsuri de genul acesta”.

Ruth Bodnariu: „În situaţii de stres, când se ceartă copiii, când ţin un copil în braţe şi mâncarea e pe foc şi doi se ceartă… În România nu e considerată violenţă. În Norvegia, din păcate, asta e caz penal”.

Europarlamentarul român consideră că „este inadmisibil să existe atâta cruzime în modul de acțiune a unui stat în viața unor copii, care pot rămâne cu sechele pe viață”.

A. STOICA

(sursa foto: evz.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ