În primele trei luni ale anului, în urma verificărilor pe teren, consilierii din cadrul Direcţiei de Mediu a Primăriei Municipiului Timişoara au aplicat un număr de 7 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 13.700 lei, ca urmare a nerespectării prevederilor art. 6 şi 7 din Hotărârea Consiliului Local nr. 371/2007, cu modificările şi completările ulterioare. Acestea se referă la depozitarea deşeurilor. Pentru a nu vă afla în situaţia de a fi sancţionat este important să cunoaşteţi următoarele aspecte subliniate de viceprimarul Dan Diaconu.

Depozitarea direct pe trotuar, sol, sau pe carosabilul străzilor a materialelor de construcţie: mortar, beton, nisip, balast, pământ rezultat din săpături, alte deşeuri amestecate/resturi rezultate din activităţi de reparaţii şi amenajări la clădiri şi locuinţe şi din demolarea unor construcţii civile sau industriale constituie contravenţie.
Totodată, persoanele juridice, fizice şi fizice autorizate care execută lucrări de construcţii, reparaţii şi demolări la clădiri, lucrări edilitar-gospodăreşti, au obligaţia de a respecta prevederile în vigoare.
Precolectarea, colectarea şi transportul deşeurilor voluminoase, din construcţii, reabilitarea şi demolarea clădirilor, din reparaţii în locuinţe sau spaţii comerciale, din curăţirea curţilor şi anexelor gospodăreşti se efectuează numai în recipiente standardizate, de tip containere, de următoarele capacităţi; 1,1 mc, 4 mc, 7 mc”, iar „producătorii de deşeuri – persoane fizice şi juridice – sunt obligaţi să asigure sortarea deşeurilor din construcţii şi demolări”, stabilite prin HG nr. 856/2002, pe tipuri de deşeuri, inclusiv a deşeurilor periculoase din deşeurile din construcţii şi demolări.

Deşeurile reciclabile (plastic, hârtie, carton, lemn, sticlă, metal, diverse ambalaje etc.) se vor precolecta în recipiente separate şi vor fi predate operatorului de servicii publice de salubrizare sau valorificate la unităţile de profil. Este interzisă amestecarea diverselor tipuri de deşeuri rezultate din reparaţii, construcţii şi demolări”. Deşeurile periculoase din deşeurile din construcţii şi demolări se vor preda unor societăţi specializate în neutralizarea acestor tipuri de deşeuri.
Nerespectarea obligaţiilor prevăzute la art. 15 se sancţionează contravenţional cu amendă cuprinsă între 1.500 – 2.000 de lei pentru persoane fizice şi 2.000 – 2.500 de lei pentru persoane juridice.

Vă solicităm să colectaţi deşeurile rezultate din lucrările pe care le efectuaţi pe raza municipiului Timişoara în containere, precum şi să respectaţi prevederile art. 6 şi 7, în caz contrar urmând a fi sancţionaţi contravenţional cu amendă de la 1.000 – 1.500 lei (persoane fizice) şi 1.500 – 2.500 lei (persoane juridice).

LĂSAȚI UN MESAJ