DISTRIBUIȚI

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş derulează astăzi percheziţii la un cabinet medical de expertiză a capacităţii de muncă din Lugoj, situat chiar în sediul Casei Locale de Pensii, la demisol, instituţie condusă de către şeful de serviciu Bogdan-Ştefan Blidariu.

Informaţiile procurorilor vizează medicul Adriana-Camelia Râmneanţu. Femeia este bănuită că – în complicitate cu statisticianul medical Camelia Olariu – ar fi primit diverse sume de bani şi cadouri pentru a emite decizii de invaliditate şi pensionare în folosul unor persoane care, în realitate, nu aveau acest drept legal.

Acţiunea procurorilor timişeni se suprapune cu verificările mai multor dosare ale unor persoane care, deşi relativ tinere, au fost pensionate medical în anii anterior. Acțiunea de control asupra dosarelor de pensionare considerate suspecte a fost inițiată de directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii Timiș, Ioan-Petru Căprariu.

Grav este că, deşi procurorii timişeni au dat importante semnale de alarmă până la această oră, medicii din judeţ continuă să primescă bani ori cadouri pentru a facilita pensionarea nejustificată a unor persoane.

Anul trecut, în 19 martie, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara au derulat percheziţii la cabinetul Anei Săbiescu, medic primar neurolog în Policlinica Văcărescu. Aceasta a fost cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din probele administrate în cauză a rezultat că medicul care desfăşura activităţi în cadrul cabinetului de neurologie, aflat în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Timiş, primea de la pacienţi diferite sume de bani pentru a întocmi actele medicale care atestau pierderea / diminuarea / menţinerea unei anumite capacităţi sau incapacităţi de muncă. Aceste acte medicale erau folosite ulterior la încadrarea pacientului într-un grad de handicap şi obţinerea unor drepturi de asigurări sociale. De asemenea, în perioada februarie-martie 2015, medicul neurolog a raportat către Casa de Asigurări de Sănătate Timiş servicii medicale efectuate pentru pacienţii pe care îi avea în evidenţă, însă aceştia nu au fost prezenţi la datele indicate la cabinetul medical.

În 27 martie 2014, polițiștii de la Biroul de Investigare a Fraudelor Lugoj împreună cu Serviciul de Investigare a Fraudelor sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj au efectuat percheziții la două adrese – la sediul Casei Locale de Pensii Lugoj, dar și la domiciliul unui angajat, bănuit că ar fi acordat ilegal pensii mai multor persoane.

„În perioada 2005-2012, cel în cauză ar fi întocmit în fals, în schimbul unor sume de bani, adeverinţe de vechime în muncă, pentru mai multe persoane din zone rurale aparţinând municipiului Lugoj şi oraşului Făget, în baza cărora ar fi fost acordate în mod ilegal pensii”, spuneau, la momentul respectiv, reprezentanții IPJ Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ