Consilierii locali au votat, marţi, după trei ore de discuţii, bugetul Timişoarei pe 2016. Este vorba despre 278 de milioane de euro, unul mai mic în comparaţie cu 2014 sau 2015, când suma era de 307 milioane de euro, respectiv circa 294 de milioane de euro. Bugetul abia a strâns cele 15 voturi, cu sprijin din partea independenţilor Flavius Boncea şi ElenaWolf, precum și din partea viceprimarului PSD Traian Stoia. Cei mai mulţi bani vor merge spre sistemul medical.

Maria Saracan (PNL), Ramona Olteanu (PSD) și Dorel Bogluț (ALDE) n-au fost prezenți în Sala de Consiliu. Consilierii locali ai PSD s-au abținut de la vot, de partea lor fiind și Nistor Geană (ALDE), dar și independenții Bogdan Herzog și Adrian Orza.

Sumele alocate sunt următoarele: ordine publică – 26,8 milioane de lei, învățământ – puțin peste 236 de milioane de lei, sănătate – circa 350 de milioane de lei; cultură, recreere, religie – aproximativ 108 de milioane de lei, asistență socială – 66,5 de milioane de lei, locuințe, servicii publice – circa 143 de milioane de lei, transporturi – 218 milioane de lei.

Au fost şi zece abţineri, iar proiectul inițial de buget a venit și cu o serie de modificări. La propunerea consilierului Alfred Simonis (PSD), din programul de investiții au mai fost tăiați bani pentru realizarea procesului premergător construirii de locuințe pentru tineri. Este vorba despre un milion de lei, ce vor fi luați din banii alocați inițial pentru diferite studii de fezabilitate. Tot de la capitolul studii de fezabilitate a cerut să fie tăiați bani și consilierul ALDE Nistor Geană. Acesta le-a propus consilierilor ca banii pentru studiul de pre-fezabilitate a metroului să fie transferați pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru un aqua-park. Însă, consilierii n-au fost de acord și n-au votat amendamentul.

„Am construit bugetul astfel încât Timișoara să se dezvolte. Accentul a fost pus pe dezvoltarea infrastructurii, de orice fel. Desigur că fiecare sector necesită sume de alte ordine pentru a se putea vedea ceva substanțial în schimbarea în bine. Noi considerăm că din bugetul local, în acești ani, au fost realizate foarte multe obiective care au schimbat fața Timișoarei și de aceea am alocat sume importante pentru proiecte majore. Mai mulți bani ca oricând sunt alocați pentru sănătate. Am constatat, în anii anteriori, că deși am alocat mult mai mulți bani decât se alocau înainte, infrastructura de sănătate este mult rămasă în urmă și nimic nu este mai important decât sănătatea oamenilor, așa că plusăm. Am angajat să construim și un corp nou pentru Spitalul de Copii”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Cu aproape 700 de plenuri la activ, secretarul Ioan Cojocari a trecut la cititul Bibliei chiar în timp ce aleşii locali dezbăteau privind metroul sau aqua-park-ul. Acesta va ieși la pensie în acest an, în luna august.

Bugetul Timişoarei pe 2016 poate fi consultat aici:

http://www.primariatm.ro/proiecte.php?unid=5AD03AD3F159E03AC2257F470020BE7F

A. STOICA

 

LĂSAȚI UN MESAJ