DISTRIBUIȚI

La Universitatea de Vest din Timisoara a debutat, astăzi, Şcoala internaţională de iarnă NESUS, astfel că 11 lectori şi 42 de studenţi din 17 ţări din U.E. şi din S.U.A. îşi exersează îndemânarea în domeniul IT. Evenimentul se desfăşoară până joi, 11 februarie. Lectorii participanți sunt afiliați la IBM – Cercetare din Dublin, Centrele de calcul de înaltă performanță din Barcelona și Ljubljana, respectiv Universitățile din Madrid, Tennessee, Valencia, Innsbruck şi Chemnitz.

Tematica Școlii internaționale de iarnă NESUS –  desfăşurată la Departamentul de Informatică al Facultății de Matematică și Informatică – este calculul paralel, iar printre subiectele abordate se numără oportunitățile pentru întreprinderile mici și mijlocii care se ocupă de manufacturare prin utilizarea calculului paralel. De asemenea, se abordează tematici pentru informaticieni, precum algoritmica, modele și tehnici de programare paralelă, portabilitate, șabloane, scalabilitate, reziliență și eficiența energetică.

Cel mai performant computer din Sud-Estul Europei, în valoare de un milion de euro, cumpărat cu bani europeni şi inaugurat în urmă cu cinci ani, poate realiza calcule extrem de complexe şi simulări în chimie, astrofizică, sau dinamica moleculară. Conform smash.ro, în China s-a dat în funcțiune, în 2010, un calculator care rulează de 192 de ori mai rapid decât cel instalat la UVT.

„Școala internațională este un exercițiu extrem de util pentru studenții noștri și reprezintă o bună ocazie de a strânge legăturile cu partenerii internaționali. Centrul de calcul de care universitatea dispune generează o mulțime de proiecte care contribuie la creșterea prestigiului instituției și sprijină considerabil cercetătorii noștri în a obține rezultate comparabile cu omologii lor din universitățile occidentale”, transmite prof.univ.dr. Marilen Pirtea.     

Studenții vor avea posibilitatea să-și exerseze îndemânarea în programare utilizând supercalculatorul și clusterele centrului de calcul de înaltă performanță ale instituţiei de învăţământ superior.

Evenimentul include şi un simpozion pentru doctoranzi, fiind finanțat de Comisia Europeană prin programul COST și la care Universitatea de Vest din Timișoara participă activ.

A. STOICA

(sursa foto: soe.rutgers.edu)

LĂSAȚI UN MESAJ