DISTRIBUIȚI

Cine l-ar putea contrazice mai bine pe prof. dr. Paul Pîrşan, viitor fost rector de tristă amintire al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României”, decât propriile cifre?

La începutul lunii decembrie 2015, în articolul de la acest link, arătam că sumele obţinute de către USAMVB din cercetare şi fonduri UE între 2012 şi 2015 au fost de aproximativ 7 milioane de lei, într-o scădere drastică faţă de perioada 2007-2011, când s-au situat la nivelul a 44,6 milioane de lei.

Într-un alt articol, publicat în 24 noiembrie 2015, disponibil la acest link, arătam că venirea la putere a echipei conduse de prof. dr. Paul Pîrşan a coincis cu începutul declinului financiar al universităţii. Anul financiar 2013 a fost încheiat cu un deficit financiar de 2.043.777 de lei, iar finalul lui 2014 a adus un deficit de 3.581.542 de lei. 

Astăzi vom arăta că, pe tot ce a pus mâna, viitorul fost rector a dus de râpă. La data de 20 decembrie 2013 lua fiinţă Agro TM Campus SRL, societate având ca unic asociat USAMVB, sediu în clădirea bibliotecii USAMVB şi domeniu principal de activitate “Comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun”. La data de 12 februarie 2014, prin Hotărârea nr. 850 a Consiliului de Administraţie, Elena Veronica Mincă devine administrator al SRL-ului deţinut de USAMVB.

Să lăsăm cifrele să vorbească. Cele mai recente informaţii de ordin financiar referitoare la Agro TM Campus SRL sunt cele înregistrate la nivelul anului 2014, când societatea a înregistrat, cu un număr mediu de 10 angajaţi, o cifră de afaceri netă de 736.333 de lei şi un profit net de 9.172 de lei.

La nivel teoretic, ai zice că nu e nimic de reproşat în condiţiile în care, aşa cum am arătat, societatea a înregistrat şi profit. Perfect valabil dacă ne raportăm doar Agro TM Campus SRL şi nu la ceea ce se întâmplă în acelaşi domeniu de de activitate.

Dacă, în 2014, Agro TM Campus SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 736.333 de lei, media cifrei de afaceri înregistrată de firmele din Timiş cu acelaşi domeniu de activitate a fost de 1.593.876 de lei!!!

Dacă, în 2014, Agro TM Campus SRL a înregistrat un profit net de 9.172 de lei, media profitului net înregistrat de firmele din Timiş cu acelaşi domeniu de activitate a fost de 68.058 de lei!!!

Dacă, în 2014, Agro TM Campus SRL a avut un număr mediu de 10 angajaţi, media numărului de angajaţi înregistrat de firmele din Timiş cu acelaşi domeniu de activitate a fost 6!!!

Mai trebuie spus că, faţă de firmele din acelaşi domeniu, Agro TM Campus SRL beneficiază de multiple avantaje. Spaţiile i-au fost puse la dispoziţie, în comodat, de către USAMVB. Ba chiar, prin Hotărârea nr. 1.369 din 06.03.2014 a Consiliului de Administraţie al USAMVB, a beneficiat şi de un împrumut de 12.000 de lei pentru o perioadă de 6 luni din partea Universităţii. Foarte probabil să fi fost şi alte împrumuturi, despre care nu avem încă datele complete. Dar, la nevoie, le găsim. Şi aflăm şi dacă banii au fost sau nu returnaţi, la timp şi integral, bugetului USAMVB.

Cine răspunde pentru performanţele modeste ale acestei societăţii, clădită din avuţia universităţii şi pentru progresul acesteia? Dacă tot a reprezentat interesele USAMVB, ca unic asociat al Agro TM Campus SRL, viitorul fost rector de tristă amintire Pîrşan nu şi-a pus întrebarea de ce firma aceasta a avut un profit net de vreo 7 (şapte!!!) ori mai mic în comparaţie cu media domeniului său de activitate? Alo, domnule Pîrşan, unde sunt banii universităţii? Recunoaşteţi public prin ce metode s-a diminuat, în mod artificial, profitul acestei societăţi?

Ar mai fi de adăugat că, din câte am aflat pe surse din interiorul universităţii, administratorul Agro TM Campus SRL, Elena Veronica Mincă ar mai fi prestat, în trecut, la Atmosphere Cafe din interiorul Iulius Mall Timişoara. De unde, se aude, n-ar fi plecat cu rezultate prea strălucite. Treaba a fost neinteresantă pentru Pîrşan, care i-a pus în braţe o afacere cu o cifră de afaceri netă de aproape 8 miliarde de lei vechi anual. Posibil ca pe viitorul fost rector de tristă amintire Pîrşan să îl fi apucat mila. Mai ales că d-ra Mincă, se aude, ar fi divorţat şi şi-ar fi tras nişte silicoane. În ordinea asta sau invers. Vom reveni.
Cătălin DOCEA
grafic 1

 

 

 

 

grafic 2

 

 

 

 

 

grafic 3

LĂSAȚI UN MESAJ