DISTRIBUIȚI

Astăzi a fost lansat al doilea volum al Atlasului etnografic al județului Timiș, volum coordonat de prof. univ dr. Ioan Viorel Boldureanu și realizat împreună cu alți 12 colaboratori de la Universitatea de Vest Timişoara și Muzeul Satului Bănățean. Atlasul are peste 150 de pagini ilustrate cu fotografii și curpinde informații dspre obiceiuri și tradiții specifice zonei Deta, dar și elemente de folclor, vestimentație tradițională sau credințe ale bănățenilor din această zonă a județului Timiș.20150319_162824
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, a spus despre proiect că este o ocazie foarte bună pentru a regăsi „ceea ce s-a pierdut, ceea ce nu s-a avut în vedere sau ceea ce s-a considerat mai puțin important în zona Deta. Vom putea descoperi în acest fel cât mai multe dintre lucrurile pe care ni le dorim să dăinuie și să rămână prin intermediul acestor atlasuri. Sper ca următoarele volume să fie, fiecare dintre ele, mai bune decât cele anterioare”.20150319_162140
Marian Vasile, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, a fost în asentiment cu Titu Bojin în ceea ce privește atlasul etnografic, considerându-l o reușită: „Este o lucrare oportună, mai ales în această epocă a informației, când informațiile sunt foarte multe. Există și o vorbă, și anume că informația este ca ceața: cu cât este mai multă, cu atât este mai densă și nu se mai poate vedea dincolo de ea. Tocmai de aceea este foarte important să ne păstrăm identitatea și să o dezvoltăm”.
Ioan Viorel Boldureanu a ținut să menționeze faptul că factorul politic nu a avut nicio greutate în ceea ce privește buna desfășurare a proiectului. „Criteriul politic nu a prevalat niciodată, pentru că se schimbă de la ceas la ceas. Partizanatul politic nu se poate aici, e foarte important, dar nu aici, în acest proiect. Nu am fost deloc îngrijorați despre schimbările ce s-au întâmplat la acest nivel”, a conchis coordonatorul Atlasului etnografic al județului Timiș.
Lucrarea este unică în România la nivel regional, la nivel național existând Atlasul etnografic român. Echipa de specialiști care a dat naștere acestui proiect este formată din specialiști de la Universitatea de Vest din Timișoara și de la Muzeul Satului Bănățean.

Mioara NEGRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ