DISTRIBUIȚI

Bună parte a angajaţilor de la stat au obligaţia, nicidecum opţiunea, de a declara concis („valoarea exactă” – conform ediţiei a III-a a Ghidului Agenţiei Naţionale de Integritate) veniturile obţinute. Obligaţia revine declaranţilor, cu privire la propriile venituri, dar se referă şi la membrii familiilor acestora. La Primăria Timişoara însă, legea e considerată opţională, iar cei care au obligaţia de a completa Declaraţii de avere, în special şefii, o ignoră cu un tupeu demn de o cauză mai bună.

Dan Aurel Diaconu, viceprimarul municipiului, recent declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) pentru că a ocupat simultan – la nivelul anului 2012 – atât funcţia de la stat, cât şi cea de administrator la o societate privată, a completat în Declaraţia de avere faptul că soţia sa, inginer la o societate privată, a realizat un venit anual „Confidenţial conform contract de muncă”.

Pe lângă faptul că,…
…odată cu alegerea sa într-o funcţie publică, şi-a asumat ca averea şi veniturile sale şi ale familiei să fie pu- blice, dl. Diaconu a ignorat indicaţiile ANI. Potrivit ghidului citat, disponibil pe p2_1website-ul instituţiei, trebuie precizată valoarea exactă a fiecărui venit, nefiind nici măcar posibilă trimiterea la fişa fiscală. Cu alte cuvinte, dl. Diaconu avea obligaţia să declare, până la ultimul leu (ori, după caz, euro sau rublă), cu cât se îngraşă lunar portofelul ori cardul d-nei Diaconu, inginer la Saguaro Print SRL Timişoara. Chiar dacă, în actualul context, citarea sa poate să pară o declaraţie unei surse lipsite de credibilitate, iată ce răspundea Horia Georgescu, fost preşedinte ANI, într-o speţă similară cu a d-lui Diaconu: „Confidenţialitatea veniturilor nu este opozabilă şi face obiectul menţionării exacte în formularul declaraţiei de avere” (sursa Hotnews, 5 octombrie 2010). De altfel, consultând un avocat pe această temă, am primit un răspuns la fel de concludent: „Confidenţialitatea unei clauze contractuale între angajat şi angajator este una de ordine privată şi nu poate fi opusă unei cerinţe legale imperative”.

Modelul Diaconu…
…este aplicat şi de alţi angajaţi ai Primăriei Timişoara. Adrian Amedeo Bere-Semeredi, director executiv, a considerat că nu-i treaba plătitorului de taxe şi impozite, adesea nevoit să facă slalom printre gunoaiele neridicate de Retim pentru a ieşi din scara blocului, cât a câştigat fiica acestuia (Adriana – Alexandra) de la firma Detconf SRL. a completat „Confidenţial”. Nici dl. Sorin Emilian Ciurariu, directorul de la Urbanism, nu s-a lăsat mai prejos. A declarat că veniturile soţiei, care prestează şi încasează de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara ca medic alergolog, sunt confidenţiale. Asta deşi instituţia de la care d-na Ciurariu îşi bucură cardul periodic este una care funcţionează tot din bani publici. Chiar dacă, adesea, o banală faşă e rara avis pe holurile instituţiei medicale menţionate.p2_2

Există,…
…aşa cum am arătat, indicaţii legale precise cu privire la obligativitatea declarării veniturilor. Dacă-l preocupă subiectul, şi nu acceptă această reală sfidare la adresa cetăţeanului de rând, dl. primar Robu poate lua atitudine. Le poate solicita celor menţionaţi fie să nu se mai ţină cu obrazul gros la popor, fie să se ceară afară. Unde se vor putea bucura în linişte, fără frică de ANI, de veniturile confidenţiale ale celor dragi. Părerea noastră.

Cătălin DOCEA

LĂSAȚI UN MESAJ