DISTRIBUIȚI

Două secole. Atât a animat industria timişoreană viaţa cotidiană a mii de muncitori, modelând un peisaj urban. Oraş cosmopolit, aflat la graniţa teritoriilor stăpânite de habsburgi, apoi a Imperiului Austro-Ungar şi după primul război în vestul regatului României Mari, Timişoara a avut o tradiţie comercială în lumea europeană încă din secolul al XVIII-lea, iar viaţa industrială a avut drept consecinţă edificarea unui patrimoniu arhitectural remarcabil, unic în România, care în alte părţi ale lumii a dispărut cu totul. Institutul Francez te invită la „Poveştile fabricilor”, un proiect propus de Floriane Spinetta, fotograf, şi Aymeric Jeudy, istoric, ambii din Franţa. Vernisajul expoziţiei de grup, ce cuprinde fotografie, video, desen şi instalaţie, va avea loc mâine, 8 martie 2016, la ora 18:00, la Centrul Cultural Ambasada (strada Anton Seiller nr. 2).

Mutaţiile economice generează o renaştere urbană, un veritabil subiect de studiu. Abordarea patrimonială se află în centrul reflecţiilor despre renaşterea şi, în special, viitorul fostelor centre industriale. Demolare, conservare, reutilizare sunt cuvintele-cheie pentru decidenţi şi investitori. Timişoara şi cartierele ei vechi oferă posibile chei de rezolvare ale problemei.

Artista fotograf Floriane Spinetta a fost invitată în rezidenţă pentru a lucra cu studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism şi Facultatea de Artă şi Design din Timişoara în cadrul unui workshop. Prin fotografie, video, desen, instalaţie, artista doreşte să reflecteze, împreună cu studenţii, la aceste spaţii urbane şi clădiri. 

Ce rămâne din ateliere, depozite şi fabrici după încetarea sau reorganizarea activităţii? „Poveştile fabricilor” îşi propune să pună accent pe perspectivele lăsate de acest patrimoniu industrial.

Proiectul este realizat în parteneriat cu Asociația pentru Educație, Cultură și Antreprenoriat (APECA). Expoziţia poate fi vizitată până pe 22 martie, iar accesul la vernisaj este gratuit.

A. STOICA

(foto: Ingrid Diac)

 

LĂSAȚI UN MESAJ