DISTRIBUIȚI

„Avortul nu este soluția” – asta au transmis peste 200 de timișoreni care au participat la ”Marșul pentru Viață”, eveniment organizat și la Timișoara, sâmbătă, 21 martie. Manifestarea a avut loc în peste 60 de orașe și, în premieră, inclusiv în Republica Moldova. Participanții și-au propus să îi facă pe oameni să înțeleagă cât de importantă este viața. Aflat la ediția a V-a, ”Marșul pentru Viață” a venit în acest an cu tema ”Fiecare viață este un dar”, care a avut ca scop tragerea unui semnal de alarmă în ceea ce privește avortul.

Copii, tineri și adulți – cu toții s-au întâlnit sâmbătă, 21 martie, în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara. Oamenii au venit „înarmați” cu pancarte inscripționate cu diferite mesaje precum „Stop avortului, oricine merită o șansă la viață”, „Copiii îl luăm noi, restul e gunoi” sau „Toți oamenii mari au fost, mai întâi, copii”. La manifestare au participat mai mulți preoți de la Biserica Betel, Filadelfia și de la Biserica Greco-Catolică din Timișoara. Invitații le-au vorbit oamenilor despre importanța vieții și consecințele avortului. „Noi, românii, ne autonimicim. În ritmul acesta, în jurul anului 2100 se va cânta Prohodul ultimului român de pe aceste plaiuri mioritice”, a spus preotul greco – catolic Ioan Chișărău, unul dintre organizatori.

În jurul orei 12.30, în fața Catedralei Mitropolitane, au apărut tot mai mulți oameni. Tot atunci, corul de copii de la Biserica Filadelfia a suținut un moment muzical, după care preotul Ioan Chișărău le-a dat manifestanților ultimele indicații. „Nu mă așteptam să fim atât de puțini. Vă rog să vă așezați în coloană, câte patru persoane pe un rând, pentru că nu vrem să fim dezorganizați”, a spus preotul, după care a anunțat traseul.

„Copiii trebuie ajutați”

Alături de Fanfara Bisericii Betel din Timișoara, participanții au mărșăluit pe traseul: Bulevardul Regele Ferdinand – Bulevardul C.D. Loga – Strada 20 Decembrie 1989 – Bulevardul C.D. Brătianu – Bulevardul Revoluției 1989 – Prefectura Județului Timiș. Toată acțiunea a avut loc sub ochii mai multor polițiști și jandarmi. Pentru că timișorenii au ocupat o bandă a șoselei, polițiștii au fluidizat traficul. Doi tineri care se aflau în față duceau o pancartă pe care scria „Marșul pentru viață Timișoara”, dar au fost sfătuiți să meargă încet. „Nu ne grăbim niciunde. Margeți mai încet pentru că este timp”, le-a spus Ioan Chișărău băieților.

Marșul propriu-zis s-a încheiat în fața Consiliului Județean Timiș, unde a luat cuvântul Ioan Iovescu, senator PPDD, care a spus că susține mărirea alocațiilor. „Nu este bine ce se întâmplă în țara asta. Multe femei avortează, dar noi încercăm să facilităm adopția, deoarece condițiile sunt drastice. Lucrez și susțin orice inițiativă legată de adopție. Familiile cu mulți copii trebuie ajutate, iar legat de alocații, cei de la putere au spus că s-au dublat, dar nu este adevărat. Noi susținem ca alocația să crească la suma de 200 de lei. În primă fază ne-am gândit la 100 de euro, dar acest lucru nu este posibil în România”, a spus Iovescu.

Pentru a le dovedi oamenilor că se poate, o tânără care are 14 frați a vorbit spre finalul manifestării despre importanța unei familii. „Îmi amintesc cum cântam toți, formam un mic cor, iar de 8 Martie ne-am adunat și i-am făcut mamei noastre o surpriză. A fost atât de încântată, încât i-au dat lacrimile”, a povestit tânăra.

”Marșul pentru viață” s-a încheiat cu un alt moment muzical susținut tot de corul de la Biserica Filadelfia. Organizatorii au ales ca ediția de anul acesta a „Marșului pentru Viață” să aibă loc în 21 martie, de Ziua Mondială a Persoanelor cu Sindrom Down, deoarece au vrut să scoată în evidență faptul că unul dintre motivele pentru care mamele avortează este diagnosticarea bebelușilor cu această afecțiune sau cu alte maladii, înainte ca aceștia să vină pe lume.

Nicoleta POPA

”Marșul pentru Viață” – Galerie Foto

LĂSAȚI UN MESAJ