DISTRIBUIȚI

După ce Universitatea de Vest din Timişoara a implementat programul „Dezvoltare Emoțională Online” (DEO), instituţia a anunţat lansarea a altor două programe, scopul fiind tratarea celor care suferă de depresie sau perfecționism. Cele două proiecte au fost inspirate din inițiative din SUA și Australia și rata de recuperare al participanților ar urma să ajungă undeva la 50%.

Dorinţa celor de la Facultatea de Sociologie este ca, apelând la aceeaşi platformă, să trateze şi dependenţa de tutun, o problemă actuală.

Primul program se va derula pe o perioadă de 9 săptămâni, prin intermediul a 14 psihologi, iar cel de-al doilea – 45 de zile, prin intermediul a 9 psihologi.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Pirtea, a declarat că „încercăm să venim cu soluţii pentru a reduce anxietatea şi nu numai. Propunerea UVT este de a aduce cele două programe online şi gratuite, pe piaţa naţională, oferite publicului larg. Cele două sunt o premieră naţională şi vor putea fi reluate dacă vom considera că cererea este mare. O problemă este la copiii care au obsesia de a lua 10. Atunci când iau mai puţin, ei suferă foarte mult, deşi este un copil extraordinar”.

Dacă un individ îşi propune anumite standarde pe care să le atingă, dar nu este capabil să o facă, poate ajunge la probleme psihologice, care îi afectează viaţa, spun specialiștii.

„Societatea cere tot mai mult, este una a perfecţionismului. Fiecare om trebuie să persevereze, să tindă spre mai bine. Dar limitele pe care fiecare şi le impune trebuie să fie realiste, nu imposibil de atins. Perfecţionismul începe să fie o problemă tot mai mare în societate. Este bine să avem performanţe mari, însă,  în dorinţa aceasta, multă lume tinde ca tot ceea ce face să fie fără greşeală. Multe persoane, deşi înţeleg, îşi doresc din tot sufletul ca lucrurile să iasă perfect. La un moment dat, ei au standarde foarte ridicate şi, dacă un reuşesc să ajungă la ele, au tot felul de stări negative”, a transmis lect.univ.dr.  Bogdan Tulbure în cadrul Facultăţii de Sociologie şi Psihologie din cadrul UVT.

Interacţiunea nu este de tip Skype, comunicarea o să fie asemănătoare celei prin e-mail. Ambele programe au câte nouă modele.

La finalul programelor există o parte interactivă prin completarea formularelor. Feed-back-ul va fi personalizat.

Cei care suferă de probleme legate de anxietate şi depresie pot accesa programul pe http://e-cbt.ro/program/psitad/, iar care au probleme cu perfecţionismul, pe http://e-cbt.ro/program/aproapeperfect/. Nu se pot înscrie cei care au participat la programul „Dezvoltare Emoțională Online” (DEO).

A. STOICA

(sursa foto: facebook.com/uvtromania)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ