DISTRIBUIȚI

Timiș, cel mai curat județ din România – aceasta este miza membrilor EcoStuff care și-au propus să transforme județul nostru în cel mai curat județ din țară. Asociația EcoStuff este cunoscută pentru construcția podului din PET-uri peste Bega, realizată în vara anului trecut. Pentru acest an, voluntarii din cadrul organizației au pus la cale o nouă acțiune de ecologizare numită “Let’s Do It! Timiș”. Evenimentul este primul pas important din proiectul ”TM1000 – Facem din Timiș cel mai curat județ din Romania, în 1.000 de zile”.

Acțiunea de depistare a zonelor pline de deșeuri a început în 7 martie, când au fost luate în vizor comunele din apropierea Timișoarei respectiv Şag, Giroc, Ghiroda, Dumbrăviţa, Moşniţa-Nouă, Sânmihaiu Român şi Săcălaz. În acest sfârșit de săptămână voluntarii s-au urcat pe biciclete și au pornit din nou la „vânătoarea de gunoaie”.

Deocamdată, timişenii sunt invitaţi să se alăture voluntarilor EcoStuff pentru a descoperi zonele din judeţ care sunt afectate de deşeuri, iar strângerea de gunoaie va avea loc în aprilie. „Acțiunea de curățenie este inclusă în proiectul TM1000 prin care urmărim transformarea Timișului în cel mai curat județ din România. Numărul voluntarilor pe care mizăm este de aproximativ 16.000, cu implicarea tuturor celor 99 de primării din judet. În 7 martie a început aventura. Atunci au fost identificate aproape 100 de zone cu gunoaie aruncate ilegal, unele dintre zone fiind adevărate gropi de gunoi, altele mai mici, care vor fi curățate cu ajutorul voluntarilor”, au transmis organizatorii.

Voluntarii trebuie să aibă la ei un smartphone cu acces la Internet și GPS, încălțări adecvate și o bicicletă sau o mașină pentru transport. Ei vor participa și la un mic instructaj, iar pozele și înregistrările făcute vor fi trimise la responsabilii de mediu din cadrul primăriilor care administrează zonele în care au fost găsite mormanele de gunoi. Strângerea efectivă de gunoaie va începe pe 25 aprilie. Cei care vor să devină voluntari trebuie să completeze un formular aflat pe pagina EcoStuff România (www.ecostuff.ro).

Această idee s-a născut în 2008, în Estonia, când aproximativ 50.000 de oameni s-au mobilizat și au scăpat de 10.000 de tone de gunoi aruncate pe marginea drumurilor, în orașe și păduri. Toate gunoaiele au fost curățate în întreaga țară în doar cinci ore.

Nicoleta POPA
(sursa foto: EcoStuff România)

LĂSAȚI UN MESAJ