DISTRIBUIȚI

Preşedintele României, Klaus Iohannis, ajuns ieri la Timişoara, a explicat câteva subiecte dezbătute în spaţiul public precum lipsa sa de comunicare, Guvernul Cioloş şi deplasările frecvente în afara ţării. Şeful statului dă asigurări că îşi va duce mandatul până la capăt.

Preşedintele a deschis conferinţa intitulată „Diaspora şi prietenii săi” printr-un discurs ţinut pe scena Operei Naţionale din Timişoara.

„Când am devenit preşedinte, am vorbit despre un nou proiect naţional şi despre o schimbare de paradigmă. Despre o altfel de politică şi despre un alt comportament al preşedintelui în raport cu legea fundamentală, cu celelalte instituţii şi, mai ales, în raport cu oamenii. Am preferat, pentru a nu deschide fronturi şi falii, pentru a nu genera tensiuni de la nivelul funcţiei prezidenţiale, să «las de la mine», cum se spune, şi să nu răspund provocărilor. Am crezut întotdeauna că e mai bine să vorbească acţiunile şi faptele mele şi că preşedintele trebuie să fie un factor de echilibru cât mai puternic. A ieşi din sfera senzaţionalului cotidian înseamnă, în opinia mea, ca preşedintele să nu întreţină dispute şi să nu alunece în polemici. A construi consensul înseamnă deseori să aplanezi conflicte, iar acest lucru a părut, poate, ca o absenţă din arenă. Ceea ce am dorit să fie o dovadă de normalitate, unii au interpretat ca lipsă de implicare. (…) Vreau să le transmit românilor din ţară şi din străinătate că preşedintele lor îi vede, îi aude şi le cunoaşte problemele”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a recunoscut că are nemulţumiri cu privire la Guvernul Cioloş, menţionând că „nu este Guvernul meu”. Şeful statului a mai spus că va rămâne un mediator.

„(…) Am spus mereu că vreau să redau funcţiei de preşedinte prestanţa pe care Constituţia şi statutul le revendică. (…) Vorbesc mai puţin şi îmi pasă cum arată această ţară, cum ne respectăm pe noi înşine şi cum suntem priviţi în afară. Cu cât reprezentantul unui stat e mai serios şi mai responsabil în relaţia cu partenerii săi externi, că atât naţiunea sa va avea  mai mult de câştigat. Preşedintele nu se reprezintă pe sine, ci îi reprezintă pe cei care l-au ales”, a mai declarat Klaus Iohannis. Conform acestuia, a trecut vremea în care preşedintele lua locul. 

Cu privire la Guvernul Cioloş, preşedintele Klaus Iohannis a transmis cetăţenilor că a fost o soluţie până la alegerile din toamna acestui an, generată de o situaţie de criză şi la care au subscris toate partidele politice.

„Poate unii s-au aşteptat ca imediat după preluarea mandatului de preşedinte să se schimbe totul în bine. Sunt lucruri care s-au schimbat şi sunt lucruri care se vor schimba doar în timp. (…) România este o ţară sigură, cu libertăţi respectate şi cu mari şanse de a recupera decalajele, o ţară cu o economie care se mişcă bine. (…) Da, avem, ca orice stat din această parte de lume, foarte multe probleme. Unele sunt istorice şi nici generaţia noastră nu le va rezolva, altele ţin de abilităţile noastre de a găsi soluţiile potrivite”, a concluzionat şeful statului.

  1. STOICA

(Foto: Constantin Duma)

 

LĂSAȚI UN MESAJ