DISTRIBUIȚI

Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara a decis să sisteze activitatea medicală deoarece nu mai sunt bani pentru salarii și pentru întreținere. În noiembrie 2015, primarul Nicolae Robu cerea Ministerului Sănătăţii şi Casei de Asigurări de Sănătate „să nu se joace şi să suplimenteze fondurile”. De astăzi nu vor mai fi asigurate decât urgențele pentru că unitatea sanitară nu a semnat contractul cu Casa Județeană de Asigurări Timiș, pe motiv că suma oferită este mult prea mică. Conform reprezentanților Spitalului „Victor Babeş”, datoriile depăşesc 2 milioane de lei către furnizori.

„Am fost informat că la «Victor Babeş», din cauza relaţiei între Spitalul de Boli Infecţioase şi Casa de Asigurări de Sănătate, s-a ajuns la un deficit de 1,3 milioane de lei. Spitalul este unul care primeşte, zilnic, pacienţi cu boli grave, unele care necesită intervenţie imediată şi asistenţă medicală costisitoare. În această situaţie, cer Casei de Asigurări de Sănătate  şi Ministerului Sănătăţii să suplimenteze fondurile. Primăria a intervenit cu un ajutor financiar în regim de forţă majoră, acum, chiar dacă banii trebuie să provină de la Casa de Asigurări de Sănătate – dar nu are posibilitatea legală de a face plăţi pentru actul medical în sine. Municipalitatea are dreptul legal să ajute spitalele doar la cheltuieli cu spaţiile în care funcţionează, adică chirii şi utilităţi”, declara, anul trecut, primarul Nicolae Robu.

Cu toate acestea, reprezentanţii C.J.A.S. Timiş s-au apărat şi au transmis că spitalele sunt responsabile de modul în care gestionează banii primiţi. „C.J.A.S. Timiş nu poate aloca fonduri peste valoarea contractului. Ca urmare a rectificării bugetare, C.J.A.S. Timiş va suplimenta, în aceste zile, bugetul alocat tuturor spitalelor, inclusiv «Victor Babeş». Bugetul alocat spitalului, în acest an, este de peste 17 milioane de lei”, declara Mariana Marcu, purtător de cuvânt. Reprezentanții C.J.A.S. Timiș au explicat că, pentru luna noiembrie, la „Victor Babeș” a fost alocată suma de 1.473.435,15 de lei şi că va suplimenta bugetul alocat tuturor spitalelor – ca urmare a reviziei după rectificarea bugetară.

„Suntem în imposibilitatea de a semna contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Timiș pentru trimestrul doi deoarece suma pe care ne-au oferit-o este foarte mică, mult sub ce se realizează la nivelul spitalului. Noi am sperat ca, de la 1 aprilie, să înceapă un contract nou și să putem să negociem. Ei au venit cu un act adițional, în condiții foarte defavorabile spitalului nostru. Legea spune că pacientul se poate adresa oriunde și trebuie să-i oferim serviciile medicale de care are nevoie. Noi avem pacienți din toată țara. Avem o echipă foarte performantă, dar, dacă nu primim bani, nu putem să-i tratăm cu biserica, apă sfințită sau cu aer curat. Oamenii vin cu afecțiuni acute, nu cu afecțiuni cronice, pe care îi poți redirecționa”, a transmis managerul spitalului şi medicul „Victor Babeș”  Voichița Lăzureanu.

Conform statisticilor furnizate, în 2015, unitatea medicală a oferit servicii medicale la 6.273 de pacienți acuți, fiind validați 6.150 de Casa de Sănătate. CJAS Timiș a decontat serviciile medicale oferite doar în cazul a 5.390 de pacienți. În anul 2016 au fost rezolvate 1.693 de cazuri şi au fost validate 1.619, dar au fost decontate doar 1.299. „În total, sunt 2,67 milioane de lei nedecontați pentru servicii medicale efectuate și validate de CJAS Timiș”, a explicat Voichița Lăzureanu.

CJAS Timiș a propus Spitalului de Boli Infecțioase suma de 4.380.000  de lei pe trei luni – trimestrul doi (aprilie, mai, iunie). Unitatea spitalicească, conform managerului său, are nevoie de minim 6 milioane de lei. Cu tot cu 2015, spitalul din Timișoara are peste 3 milioane de lei datorii. Din banii aceștia se plătesc salarii, curent, gaz, mâncare.

Acum sunt internați 157 de pacienți în spital şi 340 de angajați, care nu își vor primi salariile până când problema nu va fi rezolvată.

„Astăzi, conducerea CJAS Timiș se va întâlni cu reprezentanții Spitalului «Victor Babeș» pentru a discuta despre situația de la acest spital. Casa de Asigurări a oferit soluții echipei manageriale, respectiv mutarea sumelor din luna iunie pentru luna aprilie și mai. Rămâne la latitudinea managerului de spital dacă dorește acest lucru și dacă dorește să acorde servicii medicale pacienților care li se adresează. Gestionarea fondurilor alocate unei unități sanitare este strict responsabilitatea managerului de spital. Casa nu are posibilitatea legală de a aloca fonduri peste valoarea de contract asumată de conducerea spitalului”, a declarat Mariana Marcu, purtător de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Timiș.

A.STOICA

UPDATE

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara s-au întâlnit  cu cei din conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș. S-a hotărât mutarea sumei aferentă lunii iunie din contractul cu CJAS, pe lunile aprilie și mai, ceea ce înseamnă că luna iunie rămâne aproape descoperită. CJAS Timiș deconta spitalului, pentru cazurile cornice, suma de 460.000 de lei pe lună, bani ce nu ajungeau și problema datoriilor nu era rezolvată. Pe luna aprilie și mai, spitalul va primi  de două ori suma de 600.000 de lei, în loc de 460.000 de lei, cât primea până acum. În aceste condiţii, pe bugetul lunii iunie va rămâne suma de 120.000 de lei, ce este insuficientă pentru a acoperi cheltuielile spitalului, conform conducerii de la „Victor Babeş”.

LĂSAȚI UN MESAJ