DISTRIBUIȚI

Muzeul găzduiește Sanctuarul neolitic de la Parța, un monument unic în această parte a Europei.

În ultima şedinţă de Guvern a fost aprobată hotărârea prin care se Muzeul Banatului din Timişoara a primit titulatura de muzeu de importanţă naţională. Președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin, s-a angajat ca, în aceste condiții, să asigure o finanțare mai mare instituției de cultură, pe motiv că şi cheltuielile vor creşte. Astfel, Muzeul Banatului va putea participa la proiecte naţionale de anvergură în domeniul arheologiei, alături de instituţii importante, şi poate realiza parteneriate şi contracte.

Muzeul Banatului este cea mai reprezentativă instituţie de profil din Regiune, ce are în grijă importante vestigii arheologice, bunuri culturale istorice şi de ştiinţe ale naturii, provenite în special din partea de Vest a României. Muzeul găzduiește Sanctuarul neolitic de la Parța, un monument unic în această parte a Europei. Muzeul cuprinde secțiile de Istorie, Arheologie, Științele Naturii și Laboratorul de restaurare  a obiectelor de patrimoniu.

Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a transmis că “după mai bine de un an de încercări pentru a putea trece Muzeul Banatului în categoria muzeelor naționale, după revizuirea documentației ce a fost transmisă Ministerului Culturii, mă bucur că s-a reușit acest lucru Sper să avem același succes și cu Muzeul de Artă, și cu Muzeul Satului Bănățean”.

Proiectul de reabilitarea a Castelului Huniade ce găzduiește Muzeul Național al Banatului a început de mai mulţi ani. Lucrările au fost sistate de mai multe ori, lacătul pe uşă fiind pus de 10 ani.

În 2010, autorităţile judeţene au câştigat un proiect cu fonduri europene în valoare de 52 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind sumă nerambursabilă. Proiectul presupunea restautarea castelului, însă nu putea începe decât la finalul consolidării. În aceste condiţii, banii nu au putut fi folosiţi.

De-abia după restaurare, monumentul va putea fi vizitat din nou. 

“Până în luna martie se va finaliza consolidarea aripii de nord-vest și urmează restaurarea. Fiind un an electoral, sunt convins că se vor demara lucrările de restaurare chiar anul acesta. Mizez pe acest lucru. Lucrările merg foarte bine. Constructorul a lucrat și între sărbători și lucrează în continuare”, declara directorul Claudiu Ilaș, în luna ianuarie a acestui an. Termenul-limită pentru finalizarea acestei părți a lucrării a fost 20 decembrie 2015 şi mai este nevoie de 1,2 milioane de lei pentru terminarea etapei, bani ce ar trebui să vină de la Consiliul Județean Timiș.    

“Din momentul în care începe restaurarea castelului va mai dura în jur de trei ani. Apoi, din momentul în care se deschide muzeul, cel puțin încă șase luni nu se pot face expoziții din cauza umidității”, mai explica Claudiu Ilaş. În aceste condiții, Castelul Huniade nu va putea primi oficial vizitatori mai devreme de 2020, asta numai dacă lucrările la partea a doua a proiectului încep în 2016. Până atunci, Muzeul Banatului va continua să funcționeze în Bastionul Theresia. 
A. STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ