DISTRIBUIȚI

La Timişoara, precum şi în alte oraşe din România, au avut loc manifestări de Ziua Eroilor, iar Principele Radu a fost prezent  în haină militară, alături de oficialități locale și județene. Sute de oameni au participat la ceremonialul din faţa Catedralei Mitropolitane, precum şi la slujba oficiată de ÎPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului. Sunt comemoraţi eroii căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, dar şi în timpul Revoluţiei din 1989.

Pe 9 iunie, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea țării și întregirea neamului.

„Astfel de zile sunt importante pentru orice popor. Avem datoria să nu-i uităm pe cei ce și-au jertfit viața pentru interesul național, pentru binele public,  în diverse momente ale istoriei zbuciumate. Am adus un omagiu eroilor poporului român astăzi prin această frumoasă ceremonie și am depus o coroană de flori, conform tradiției. Ne-am bucurat să-l avem printre noi pe Alteţa Sa Principele Radu”, a declarat Nicolae Robu.

Manifestările dedicate Zilei Eroilor au avut loc şi la Cimitirul Eroilor, din Calea Lipovei, unde nu a lipsit o altă slujbă, precum şi depunerea de coroane şi jerbe de flori.

Conform Basilica.ro, Patriarhul Daniel a transmis că „(…) există o legătură tainică între Crucea suferinţelor, Învierea şi Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos –  Care din iubire smerită şi milostivă pentru oameni, a răbdat chinurile şi moartea pentru a vindeca de neascultare, mândrie şi lăcomie, umanitatea căzută şi bolnavă de păcate şi a o înălţa la demnitatea pentru care a fost creată, adică la sfinţenie şi viaţă veşnică – şi jertfa eroilor neamului, care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului roman. Cultul eroilor este o adevărată cultură a sufletului românesc care crede, simte şi mărturiseşte că iubirea este mai tare decât moartea. Mulţimea pomelnicelor şi parastaselor pentru eroii neamului constituie un puternic factor de cultivare a conştiinţei unităţii şi continuităţii noastre naţionale din neam în neam, sau mai precis din generaţie în generaţie. Pomenirea eroilor din toate timpurile şi din toate locurile şi cultul morţilor sunt elemente de mare statornicie, continuitate şi unitate în cuget şi simţiri de-a lungul generaţiilor”.

A. STOICA

(sursa foto: Virgil Simonescu)

LĂSAȚI UN MESAJ