DISTRIBUIȚI

Recent numită în funcție, ec. Anda Carmen Stoica, director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș, are drept principală preocupare fugărirea prin instituție a personalului din subordine. Cum vede un scaun liber, îl fotografiază și întreabă cine ar trebui să fie așezat pe el. Sigur că productivitatea personalului CJAS este importantă însă, dincolo de toate, mai important este felul în care instituția reușește să se pună în slujba asiguraților prin eficienta cheltuire a banului public. Ceea ce nu se prea întâmplă.

Cum încă își numără pe degete subordonații (rolul de a contoriza câte cafele beau pe zi ori de câte ori merg la toaletă putând fi totuși delegat oricărui angajat al instituției), noul director general al CJAS Timiș nu a reușit încă să vadă de problemele reale ale sistemului. Nici de pagubele pe care statul le are de pe urma faptului că, nefiind asigurate fondurile necesare, pacienții sistemului medical public sunt cazați cu săptămânile în speranța că banii pentru intervenții chirurgicale vor fi decontați, nici de cheltuielile pe care – pentru că spitalele din Timiș nu au finanțarea necesară – aparținătorii sunt nevoiți să le facă din propriile buzunare.

Dacă ar avea curiozitatea să ceară o situație din care să rezulte câte zile (în unele cazuri chiar săptămâni la rând) sunt doar cazați în spitale pacienții considerați urgențe până la a ajunge efectiv la bisturiu, sub pretextul că nu sunt bani, iar operațiile sunt suspendate, ec. Stoica ar afla că, de facto, bugetul instituțiilor medicale este subiect al unor afaceri pur bulgărești, departe de interesul public și rolul nobil al CJAS de a-și, cităm, „dedica întreaga activitate în slujba asiguraților”. Cum însă ec. Stoica se află tot la stadiul mărunt de a număra câte secunde pe minut prestează angajații CJAS Timiș, e clar că mai e mult până departe.

Evident că, la momentul la care vorbim, ec. Stoica se poate considera bine înfiptă pe propriul scaun. Dincolo de sprijinul de notorietate de care beneficiază din partea europarlamentarului Cristian Bușoi, să nu uităm că a ajuns în sistem direct de pe statul de plată al unui cabinet europarlamentar. Așa cum nu putem neglija nici faptul că, în preambulul intrării sale pe lista angajaților plătiți din fonduri publice, a realizat venituri în sistemul privat, de la SC Air Essentials & More SRL (fostă Lacerta Fidelna SRL), o societate care – alături de altele, situate la aceeași adresă poștală – a decartat 35.000 de lei pentru campania PDL (actualmente PNL).

Cum noul director general e cu ochii pe nimicuri, rămâne destul loc ca alții să fie cu ochii pe bugetul de achiziții al CJAS Timiș. Câteva cifre vor fi, credem, relevante în acest sens.

Până ieri, 29 august 2016, CJAS Timiș a atribuit în Sistemul Electronic de Achiziții Publice un număr de 1.006 cumpărări directe. Circa 20% dintre acestea au ajuns însă în conturile unui grup de firme. Mai exact, pentru că se poate, trei băieți deștepți încasează alternativ de la bugetul CJAS Timiș. Când pe o firmă, când pe alta.

Newdesk SRL Timișoara a fost înființată de către Valentin Buzatu în luna mai 2010. În luna ianuarie 2012, în societate sunt cooptați Ovidiu-Vasile Buzatu și Cristian-Daniel Miclăuș. În februarie 2012, Ovidiu-Vasile Buzatu preia controlul societății, rămânând asociat doar cu Miclăuș. Pricopsită cu un succes nebun, firma reușește 151 de achiziții directe pe relația cu CJAS Timiș, cele mai recente chiar în 26 august 2016.

Cum succesul nebun trebuie musai maximizat, pe relația cu CJAS Timiș se infiltrează, în februarie 2015, și Westcartstelle SRL Sânmihaiu Român (asociat unic și administrator Mariana Barbu). Westcartstelle SRL vinde cam aceeași gamă de produse ca și Newdesk SRL, iar în perioada februarie 2015 – august 2016 a reușit să câștige un număr de 52 de achiziții directe pe relația cu CJAS Timiș. De fapt, toate cele 52 de achiziții la care firma a participat în SEAP s-au derulat cu CJAS Timiș. Toate fiind, desigur, câștigătoare!

Aparent, relațiile Newdesk SRL și Westcartstelle SRL cu CJAS Timiș sunt independente. În SEAP, Newdesk SRL este reprezentată de Ovidiu-Vasile Buzatu, iar Westcartstelle SRL este reprezentată de de Valentin Buzatu. Adică doi foști asociați ai Newdesk SRL.

Vă recomandăm totuși ca, dacă trimiteți un fax la 0256464650, să precizați cui vă adresați. Telefonul este indicat în SEAP ca număr de fax atât de Newdesk SRL, cât și de Westcartstelle SRL. Două societăți desigur independente în conturile cărora se scurg banii de pe aproximativ 20% din achizițiile CJAS Timiș. Se aude, doamna ec. Stoica, se aude?
Vom reveni.

Cătălin DOCEA

LĂSAȚI UN MESAJ