DISTRIBUIȚI

Avanpremiera „Sieranevada”, câștigătoarele „Ceau, Cinema!” și o selecție de scurt-metraje regionale sunt principalele atracții ale Casei Filmelor, din cadrul Festivalului PLAI, ediția a XI-a. Timişorenii sunt invitaţi între 8-11 septembrie, la Muzeul Satului Bănățean. După ce a deschis competiția oficială a celei de-a 69-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, cel mai nou lungmetraj semnat de regizorul Cristi Puiu va deschide seria de proiecții, de la ora 18:00. Filmul a fost primit cu cronici elogioase de presa internațională și este propunerea României la premiile Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”.

„Sieranevada” a fost numită în The Guardian „hrană pentru creier”, potrivit stirileprotv.ro. The Telegraph i-a acordat filmului lui Puiu 4 din 5 stele şi a scris că „Sieranevada este o comedie care arată ca o dramă, sună a dramă, rămâne serioasă şi ridică întrebări politice, de-a lungul a 3 ore în care pur şi simplu baţi din picior. Nu este nicio secundă din acest film care să nu fie convingătoare”.

Programul de sâmbătă începe la ora 16:00 cu filmul recompensat cu Premiul Publicului și mențiunea specială a juriului la ediția din acest an a Festivalului „Ceau, Cinema!”: „Soră-mea”, în regia lui Kinga Debska (Polonia). În distribuţie se regăsesc câţiva dintre cei mai cunoscuţi actori polonezi ai momentului. Subiectul este universal și emoționant: două surori trebuie să facă faţă ideii că părinţii lor se apropie de sfârşitul vieţii.

De la ora 18:00 va fi proiectat câștigătorul competiției „Ceau, Cinema!” din acest an, „Viaţa e o trompetă”, în regia lui Antonio Nuic, cunoscut regizor croat născut în Bosnia. „Un film cu un ansamblu de actori care joacă cu naturalețe și autenticitate, o regie cu mână sigură și atentă la detalii, un umor care izvorăște din situații vitale. Un film care ne aduce aminte că un sunet de trompetă reînnoadă țesătura fragilă a relațiilor dintr-o familie”. Aceasta a fost motivația juriului pentru premiul acordat.

În încheierea zilei de sâmbătă, de la ora 23:00 (după concertele de la scena mare) este celebrată cinematografia portugheză, prin prezentarea unei selecții de scurtmetraje premiate recent în cadrul Festivalului partener „Curtas Vila do Conde” (Portugalia).

Duminică au loc trei sesiuni de scurtmetraje noi, sub numele „TimișoArad” . De la ora 16:00, patru tineri regizori din Arad îşi vor prezenta filmele. De la ora 17:00 vor fi proiectate scurtele „Vinovat de Libertate”, în regia lui Mihai Stanciu și „Pieptiș”, în prezența regizorului Patrick Brăila. Palmaresul Festivalului „Timishort 2015” va putea fi vizionat în încheierea programului Casei Filmelor din acest an, de la ora 18:00.

 Casa Filmelor poate găzdui până la 70 de spectatori, cu sonorizare asigurată la căști. Proiecțiile sunt derulate, pentru al cincilea an la rând, de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

A. STOICA
(sursa foto: hollywoodreporter.com)

LĂSAȚI UN MESAJ