DISTRIBUIȚI

Intrarea în insolvenţă a agenţiei de turism Mareea Comtur SRL, cu sediul social în Deva şi birouri în Timişoara, Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Mamaia, Braşov, Bacău şi Ploieşti, o societate care în 2015 a avut o cifră de afaceri de aproape 66,4 milioane de lei noi, produce efecte din ce în ce mai costisitoare. La începutul acestei luni, firma anunţa că se pregăteşte pentru intrarea în insolvenţă, dar şi că – din 4 septembrie a.c. – nu mai onorează rezervările deja confirmate turiştilor.

Parte din efectul asupra pieţei a fost atenuat după ce alte agenţii de turism, precum Christian Tour, au intervenit în sprijinul turiştilor. Astfel, potrivit agerpres.ro, “aproximativ 500 dintre turiștii care aveau contractate sejururi cu avionul în Grecia, pe cursele charter comandate de Mareea la Christian Tour, cu date de călătorie în septembrie 2016, vor beneficia de biletele de avion fără a fi nevoiți să le re-achite însă turiștii urmează să-și asigure individual cazarea la destinație”.

La data de 05.09.2016, cererea Mareea Comtur SRL de intrare în insolvenţă a fost înregistrată la Tribunalul Hunedoara. Prin soluţia nr. 111 din 13.09.2016, dată în dosarul 4272/97/2016, Tribunalul Hunedoara a admis cererea, administrator judiciar provizoriu fiind desemnat Expert Insolvenţă SPRL Deva.

Primele bilete la ordin neonorate. Peste 6,3 miliarde de lei vechi

stand-mareeaMareea Comtur SRL Deva (asociaţi Usturoiu Marius – 80%, Farcaş Radu Adrian – 10% şi Dinu Alina Carmen – 10%) înregistra o situaţie dificilă încă de la finalul anului 2013, când datoriile către stat se ridicau la 309.769 de lei. Chiar dacă situaţia s-a ameliorat, datoriile firmei către stat revenind la nivelul 0 la finalul lunii martie 2015, firma a reintrat pe o pantă descendentă. Astfel, la finalul lunii iunie a.c., firma ajunge un nivel maxim al datoriilor către stat, de 680.550 de lei.

“Începutul sfârşitului” a venit în data de 22 august a.c., când Mareea Comtur SRL înregistra primul refuz la plată. Între 22 august şi 12 septembrie a.c., pe contul bancar deschis la Raiffeisen Bank Deva au fost înregistrate 7 refuzuri la plată, toate cu biletele la ordin, acestea totalizând 467.956,02 lei.

În piaţa de turism, efectele insolvenţei grupul de firme controlat de Marius Usturoiu sunt absolut devastatoare.  O altă firmă a grupului, Mareea Hotels SRL (asociaţi Usturoiu Marius – 45%, Usturoiu Rodica Elena – 45% şi Godeanu Bogdan – 10%) a înregistrat primul refuz la plată în data de 5 septembrie 2016, iar între 5 şi 8 septembrie a.c., pe contul bancar deschis la Raiffeisen Bank Deva, au fost înregistrate 6 refuzuri la plată, toate cu biletele la ordin, totalizând 165.084,19 lei.

Situaţia este, aşadar, din ce în ce mai gravă. Plăţile neonorate în perioada 22 august şi 12 septembrie a.c. de Mareea Comtur SRL şi Mareea Hotels SRL, a căror valoare se ridică la peste 630.000 de lei, se cuveneau, desigur, unor actori ai pieţei de turism. Fără aceşti bani, dar şi fără banii pe care aceste firme încă îi mai datorează, vor exista efecte (încă neestimate) în piaţa de profil.

Creditori avantajaţi

Am descoperit însă elemente care ne determină să credem că insolvenţa Mareea Comtur SRL a fost atent pregătită. Pe 1 septembrie a.c., cu câteva zile înainte de a-şi oficializa declinul şi a anunţa formularea unei cereri de intrare de insolvenţă, Mareea Comtur SRL a securizat, să spunem aşa, creanţele a cel puţin 3 creditori.

Astfel, printr-un contract din 01.09.2016, Mareea Hotels SRL a preluat de la Mareea Comtur SRL debitul pe care aceasta din urma îl avea către Inovo Managed Services SRL, garantând în caz de neplată cu două părţi sociale. În mod similar, tot prin contracte datate 01.09.2016, Mareea Hotels SRL a preluat de la Mareea Comtur SRL debitele pe care aceasta le avea către Intrabit Company SRL şi Neurer Business Solutions SRL, garantand în caz de neplată cu câte o parte socială.

Cele patru părţi sociale puse astfel la bătaie de către Marius Usturoiu din Mareea Hotels SRL totalizează o cotă de 40% din patruzeci la sută din participarea la profitul şi, respectiv, 20% din participarea la pierderile societăţii. Mai exact, în condiţiile în care deţine 45% din Mareea Hotels SRL, rezultă că Marius Usturoiu şi-a amanetat aproape în întregime părţile sociale.

Deşi datate 01.09.2016, cele trei contracte au fost înregistrate în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare în seara zilei de 12 septembrie 2016, în preziua intrării în insolvenţă a SC Mareea Comtur SRL Deva.

Am solicitat societăţilor Inovo Managed Services SRL, Intrabit Company SRL şi Neurer Business Solutions SRL să ne informeze dacă apreciază sau nu că, prin contractele încheiate la data de 01.09.2016, au fost avantajate în raport cu ceilalţi creditori ai SC Mareea Comtur SRL Deva (ANAF şi diverse persoane fizice si juridice). Mai exact, în timp ce creanţele acestora sunt garantate pe loc, ceilalţi creditori vor fi nevoiţi să astepte derularea procedurii de insolvenţă, fără a avea siguranţa că vor recupera, măcar parţial, sumele ce le revin.

Niciuna dintre societăţile menţionate nu a formulat un punct de vedere până la data redactării acestui articol. Însă, în măsura în care ne vor parveni răspunsuri pe această temă, la vom publica în completare la articolul iniţial.

Cine controlează oficial creditorii avantajaţi?

Inovo Managed Services SRL este deţinută de către Ivănoiu Ion Andrei – 50% şi Chircă Laura – 50%. Intrabit Company SRL este deţinută de către Dinu Cornel, asociat unic, iar Neurer Business Solutions SRL este deţinută de către Chircă Laura, asociat unic. Cel puţin între două dintre firmele menţionate pot fi facute conexiuni şi prin prisma faptului că, în trecut, au avut asociaţi comuni.

Primele concluzii

Un tablou al dezastrului va putea fi conturat abia după publicarea Tabloului preliminar al crenţelor de către administratorul judiciar al Mareea Comtur SRL în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Ţinând cont de faptul că înregistrează deja 6 refuzuri la plată, dar şi datorii de 285.508 lei către stat la 30.06.2016, am putea trage concluzia preliminară că nici Mareea Hotels SRL nu se simte prea bine. În atare condiţii, rămâne de văzut şi cât de bine şi-au securizat creanţele, la limita intrării agenţiei de turism în insolvenţă, societăţile Inovo Managed Services SRL, Intrabit Company SRL şi Neurer Business Solutions SRL. Vom reveni.

Cătălin DOCEA

LĂSAȚI UN MESAJ