DISTRIBUIȚI

Primul centru de pregătire a copiilor şi viitorilor părinţi pentru adopţie este la Timișoara și funcționează din acest sfârșit de săptămână. Spațiul a fost deschis în prezența reprezentanților Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, ai DGASPC-urilor din țară, dar și a copiilor și familiilor adoptive sau în curs de evaluare.

Centrul de Resurse pentru Adopţie a fost înființat de Asociația ”Ador Copiii” din Timișoara. Membrii asociației au spus că acest centru va fi dedicat copiilor adoptabili aflați în plasament, care au nevoie de o pregătire specială în vederea transferului din sistemul de protecție în familia adoptivă, dar și copiilor adoptați, cu scopul de a se adapta la noua configurație de viață și în procesul de dezvăluire a adopției. De asemenea, la centru sunt invitați și specialiștii în adopție, dar și familiile care intenţionează să adopte, sau au adoptat un copil.

Numărul copiilor adoptabili care îngroașă rândurile asistaților social crește în fiecare an, iar prin creșterea în vârstă scad dramatic șansele acestora ca să fie adoptați. Obiectivele urmărite de Comunitatea familiilor adoptive – Ador Copiii prin înființarea acestui centru sunt creșterea numărului de copii adoptabili integrați într-o familie adoptivă, creșterea numărului de noi adoptatori, creşterea competențelor specialiștilor din serviciile de adopții, advocacy pentru o lege și mai bună a adopției și promovarea adopției în faţa comunităţii”, spun reprezentanții asociației.

Proiectul este unic în România pentru că, la nivel național, nu mai funcționează în prezent niciun astfel de centru de resurse pentru adopție.
Nicoleta POPA

LĂSAȚI UN MESAJ