DISTRIBUIȚI

Recent anunţat în pole position pe lista Partidului Mişcarea Populară – Filiala Timiş pentru Senatul României, profesorul universitar Radu-Liviu Şumălan vine cu un pachet de măsuri radicale. Transpuse în iniţiative legislative, propunerile candidatului PMP vor crea cadrul dezvoltării durabile a sectorului agricol. Radu-Liviu Şumălan nu a pierdut timpul. Din 2007 încoace, profesorul universitar a participat la implementarea unui număr de 18 programe de cercetare şi dezvoltare menite să dea agriculturii şi agricultorilor forţa de a sta pe propriile picioare. Vorbim despre proiecte de anvergură, a căror valoare a însumat peste 10 milioane de euro.

În ultimii ani, graţie proiectelor la implementarea cărora a participat profesorul Şumălan, dar şi ca urmare a faptului că prin mâinile sale au trecut peste 10.000 de studenţi, în mare măsură actuali specialişti în agricultură, se poate spune fără teama de a greşi că agricultura este pregătită să stea, aşa cum spuneam, pe propriile picioare.

“Deşi e lesne de observat faptul că avem un potenţial uriaş în domeniul agricol, astăzi cea mai mare teamă a agricultorilor este aceea de a forţa dezvoltarea. Un climat de nesiguranţă generat de faptul că, până la ora actuală, statul nu a arătat agricultorilor că le poate fi, aşa cum este şi normal, partener de încherere”, spune Radu-Liviu Şumălan.

Tocmai de aceea, cunoscând în detaliu problemele agriculturii, universitarul Şumălan a pregătit un pachet de măsuri legislative menit să urnească lucrurile. Pe de o parte, prin împrumuturi cu dobândă redusă pentru cumpărarea de teren agricol de către tinerii fermieri români (garanția fiind chiar terenul), stimularea producției prin finanțarea înființării de ferme horticole și susținerea formelor asociative (coperative, asociații) şi sprijin pentru înființarea punctelor de colectare și condiționare a legumelor și fructelor.

Sprijinul statului se va focusa, potrivit profesorului universitar Şumălan, pe dezvoltarea horticulturii, în special legumicultura și pomicultură (ţinta fiind să putem asigura în viitorul apropiat 80 la sută din nevoia de fructe și legume din producția internă) şi susținerea agriculturii tradiționale, a micilor ferme gospodărești, ce produc marfă puțină, de calitate, utilizănd tehnologii tradiționale (semințe locale, îngrășăminte organice, tratamente minime, recoltat manual, procesare tradițională etc.).

O inechitate a vremurilor actuale este aceea că suvenţiile nu sunt corelate cu nevoile concrete ale domeniului. Drept urmare, printre primele proiecte ale candidatului PMP pentru Senatul României se numără acordarea subvențiilor APIA înainte de cele două campanii, cea de toamnă (septembrie) și cea de primăvară (în februarie), astfel încât fermierii care lucrează în cultura mare să dispună de fonduri pentru achiziția de input-uri pentru înființarea culturilor.

Recent, echipa coordonată de Radu-Liviu Şumălan în cadrul USAMVB Timişoara a mai câştigat un proiect european, targetul acestuia fiind sprijinirea tinerilor fermieri şi antreprenori.

Proiectul își propune să învețe tinerii fermieri, care la rândul lor vor învăța alți tineri din comunitățile lor, să-și pună bazele unei întreprinderi mici în agricultură, dar și cum să stimuleze afacerile deja existente, prin utilizarea surselor de energie regenerabile în agricultură, în scopul de a crește productivitatea. Ei vor fi învățați să asambleze sisteme simple de pompare a apei și sisteme de irigare cu ajutorul panourilor fotovoltaice, să cultive plante energetice (salcie, plop, paulownia, etc), care să furnizeze ulterior energie pentru gospodăriile lor, să construiască mori de vânt și de apă pentru fermele lor”, arată profesorul universitar.


Radu-Liviu Şumălan este profesor universitar, inginer agronom, doctor în ştiinţe, conducător de doctorat împlicat în activităţi de cercetare în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului “Regele Mihai I al României” din Timişoara. Membru în numeroase asociaţii profesionale naţionale şi internationale, A publicat 9 cărţi şi peste 150 de articole ştiinţifice.

Pe lista Partidului Mişcarea Populară – Filiala Timiş pentru Senatul României se află, alături de Radu-Liviu ȘUMĂLAN (51 de ani), Nelica Liana DANCIU (52 de ani) – administrator / inginer, Georgeta SĂVOIU (40 de ani) – inginer constructor, Fedor MAŞNIŢA (36 de ani) – director / tehnician electronist, Valer-Graţian RAŢ (35 de ani) – întreprinzător privat / preot-profesor şi Flavius-Octavian LUCA (37 de ani) – manager / economist.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ