DISTRIBUIȚI

Fals scandal (întors pe toate feţele în media locală, regională ori chiar naţională) în chestiunea construirii unei staţii de distribuţie a carburanţilor de către Lukoil România la Reşiţa. Cel mai vocal în a contesta investiţia celor de la Lukoil este Andrei Szabo, preşedinte al Asociaţiei Euroland Banat cu sediul în Reşiţa. O asociaţie finanţată oficial, în repetate rânduri, de către Mol România. Dincolo de interesele celor de la Mol, clar afectate de iminenta apariţie a unei staţii Lukoil în zonă, stă şi interesul unor oameni de afaceri locali, ale căror profituri din exploatarea staţiilor locale Mol vor reduse încă de la prima picătură de carburant vândută de Lukoil în noua staţie. Iată povestea.

Investiţie blocată fără temei

După cum spuneam, Asociaţia Euroland Banat a fost, în repetate rânduri, finanţată de către Mol România (aspect pe care-l vom detalia ceva mai târziu, tot în cuprinsul acestui articol). Andrei Szabo, preşedintele Euroland, este cel care, în noiembrie 2015, în numele unor ONG-uri foarte preocupate pe banii Mol România de tot ce ne înconjoară, semnala “posibile grave încălcări ale legislației în vigoare și afectarea iremediabilă a mediului” imediat după ce constructorul a început organizarea de şantier pentru amenajarea staţiei Lukoil din Reşiţa, Calea Timişoarei fn. Important de menţionat că, până la emiterea autorizaţiei de construcţie de către Primăria Reşiţa (4 noiembrie 2015, sub nr. 240), s-au făcut consultări publice pe parcursul a doi ani de zile, anunţurile publice datând din luna octombrie 2013. Investiţia Lukoil este perfect legală, a obţinut avizele şi aprobările necesare de la instituţiile competente şi, dincolo de toate, aduce plusvaloare Reşiţei. Nu o spunem noi, ci instanţele de judecată, în atenţia cărora a ajuns deja întrega documentaţie legală pregătită de către Lukoil.

Cu toate acestea, grupul de ONG-uri în numele cărora a acţionat şi acţionează Andrei Szabo a cerut în instanţă încetarea lucrărilor de construcţii. Dar instanţa competentă a respins din motive clare şi de netăgăduit acţiunea.

Lucrările au fost reluate în această toamnă şi, pentru că nu i-a mers cu instanţa, acelaşi domn Szabo încearcă să introducă în acest fals război şi prefectul judeţului, căruia îi solicită nici mai mult nici mai puţin decât anularea autorizaţiei de construcţie şi a hotărârii a Consiliului Local Reşiţa (nr. 319/18.11.2014), prin care a fost aprobat “Planul Urbanistic Zonal pentru zonă comercială, staţie carburanţi şi servicii în municipiul Reşiţa, str. Timişoarei”. Este adevărat că prefectul verifică, prin natura atribuţiilor ce îi revin, legalitatea actelor administrative emise de către executivul ori legislativul local.

Un demers precum apa de ploaie

Un grup de ONG-uri care se respectă, seriozitatea fiindu-i dată şi de finanţările repetate primite din partea Mol România, ar fi trebuit să ştie că prefectul nu poate anula nici autorizaţii, nici hotărâri de consiliu local. Autorizaţia, inclusiv în speţa de faţă, este un act ce a derivat din actul administrativ (dintr-o hotărâre de consiliu local). Prefectul putea ataca în contencios-administrativ, pentru motive temeinice, chiar HCL nr. 319/18.11.2014, prin care a fost aprobat “Planul Urbanistic Zonal pentru zonă comercială, staţie carburanţi şi servicii în municipiul Reşiţa, str. Timişoarei”. Dacă ar fi fost realmente preocupat de problemă, dl. Szabo ar fi aflat însă că termenul în care prefectul putea ataca în contencios-administrativ (nicidecum anula) hotărârea menţionată a expirat de un an şi jumătate. Cu alte cuvinte, recentul său demers nu este decât apă de ploaie.

Pe cine deranjează, de fapt, staţia Lukoil

Pentru a vedea întregul tablou, trebuie spus că – în timp ce Lukoil amenajează o staţie a cărei construcţie a fost întârziată prin demersuri inutile în instanţă – la Reşiţa funcţionează deja două staţii de carburanţi aparţinând Mol România, administrate de către Wiliam’s Oil SRL (asociaţi Ileana şi Ioan Nicolară, cifră de afaceri 5.062.456 lei în 2015) şi Nana SRL (asociat Elena Hauptmann, cifră de afaceri 2.353.226 lei în 2015). În mod evident, cele două societăţi sunt direct afectate de interesul Lukoil de a deschide o staţie de carburanţi în Reşiţa. Prin Hauptmann Doru (asociat 100%), aceeaşi familie Hauptmann mai deţine şi Done-Oil SRL, societate cu o cifră de afaceri de 123.515 lei în 2015. Sursele noastre vorbesc despre faptul că de departe cea mai afectată de apariţia staţiei Lukoil este familia Hauptmann, aceasta având vechi şi evidente interese în reţeaua Mol.

Finanţat de Mol România

Spuneam că Asociaţia Euroland Banat, condusă de către Andrei Szabo, a fost, în repetate rânduri, finanţată de către Mol România. Pe greenbanat.ro, site-ul asociaţiei, regăsim Mol România între finanţatori. Cu proiectul SV-29-2016, Euroland Banat este menţionată pe website-ul Mol România cu o finanţare de 9.000 de lei în cadrul finanţării de proiecte Spaţii Verzi 2016. Proiectul EcoTeh, finanţat şi prezentat de către Mol România drept un proiect de succes, a fost derulat în perioada 16 aprilie – 20 iunie 2014 şi a adus Asociaţiei Euroland Banat o finanţare de 11.248 de lei. Un alt proiect a început în luna aprilie a.c. și a avut un buget de 11.320 de lei, fiind finanțat de Fundația pentru Parteneriat și Mol România prin Programul ”Spații Verzi”.

Care-i problema?

HCL nr. 319/18.11.2014, prin care a fost aprobat “Planul Urbanistic Zonal pentru zonă comercială, staţie carburanţi şi servicii în municipiul Reşiţa, str. Timişoarei”, a fost emis, cu unanimitate de voturi, de către vechiul Consiliu local al municipiului Reşiţa. La fel, autorizaţia de construire nr. 240/04.11.2015 a fost eliberată de către fostul executiv local. Autorizaţie emisă, atenţie, “pentru construire staţie distribuţie carburanţi şi racord apă-canal pe un spaţiu neamenajat, aflat în proprietate privată”, nicidecum pe domeniul public.

Cu toate acestea, pentru expressdebanat.ro, şi actualii edili locali se îndoiesc de onestitatea celor care fac mare scandal pe teme stației peco din Triaj. „S-a făcut biserica ucraineană în parcul de la Trandafiru’, s-a mai făcut o biserică, s-a făcut Hotelul Boreal, a început construcția de la Gara de Nord, în Parcul Tricolorului s-a făcut catedrală, o biserică pe o suprafață mică de teren vizavi de Poliție, nimeni nu s-a sesizat, nimeni nu a făcut atâta circ cât pentru aceste lucrări, ceea ce mă pune ușor pe gânduri, dacă inițiativa asta chiar e una onestă sau poate fi ghidonată fără să știe oamenii”, a explicat edilul-șef.

Cam de aceeași părere este și viceprimarul Vasile Paul. „Pentru astfel de lucrări sunt niște proceduri legale care presupun inclusiv consultarea publică timp de șase luni. S-a făcut un PUZ, ONG-urile și opinia publică au avut la dispoziție șase luni pentru a-și exprima opiniile. Am citit cu mare atenție pagină cu pagină, aviz cu aviz din autorizația de construire. Sunt 100 la sută în regulă cu toate! Există autorizație de construire perfect legală, perfect valabilă și eu consider că această firmă este binevenită în oraș deoarece poate face o reală concurență pe piața produselor petroliere, s-au respectat toate condițiile impuse de Ministerul Culturii. Pe cetățenii care vociferează acum îi întreb unde au fost în acele șase luni când puteau săși exprime legal opiniile? Poate s-ar fi schimbat ceva”, a spus viceprimarul Reșiței.

Să fie cât se poate de clar!

Deşi ONG-urile finanţate de Mol România susţin în mod injust că terenul pe care se amenajează staţia Lukoil “este perceput de către reşiţeni ca fiind domeniu public”, în realitate suprafaţa respectivă este un teren privat, liber de construcţii, având destinaţia “curţi, construcţii”. Nici vorbă de vreun act criminal împotriva naturii. Terenul pe care se construieşte prezenta, anterior organizării de şantier, vegetaţie spontană. Nicidecum vreo colecţie de arbori seculari protejaţi de lege.

Apreciem drept meritorie implicarea ONG-urilor de mediu, susţinute sau nu de Mol România, în diverse proiecte menite să sprijine comunitatea locală. Împiedicarea apariţiei unei concurenţei reale pe piaţa locală a carburanţilor este însă cu totul şi cu totul altceva. În esenţă, numai şi numai despre asta este vorba în falsul scandal de la Reşiţa.

5 COMENTARII

 1. Ai uitat sa mentionezi ca acest articol probabil e finantat de catre Lukoil prin programul „Spune Adevarul”.

  Un articol care va face cinste.

 2. N-am uitat nimic. In mod cert, acest articol NU este finantat de vreo persoana fizica ori juridica.
  Dvs., in mod cert, ati uitat ceva: sa va declinati identitatea.
  Da, va multumim. Articolul chiar ne face cinste, ca multe altele.

 3. Domnule Docea, nu ştiu cît şi cum a fost ajutat Andrei de către Mol și nici nu mă interesează, mă interesază insă faptul că este singurul care a luat atitudine. Sunt un locuitor al zonei și prin aceste parcuri(erau parcuri ale primariei) copii mei au cresut. Este drept că pe vremea aceea erau ingrijite.Să fim clari locuitorii zonei nu au nimic cu investițiile,chiar doreau să se facă ceva, un complex comercial care lipsește sau orice altceva ce aducea un plus economic sau vizual zonei. Dupa cum văd d-vs nu sunteti „ziarist” din zonă, sunteți de la „centru” din capitala Banatului și la fel cum d-vs il acuzați pe Andrei de ajutor din patea celor de la Mol,eu vă pot acuza că sunteți „sprijinit” de investitorul din localitatea in care vă desfășurati activitatea. Dar stați liniștit nu o fac pentru că nu vă cunosc,numele d-vs poate fi un pseudonim ziaristic, fotografie de ziarist, care nu se acunde după un emoticon nu aveți, așa că pentru mine sunteți un ilustru anonim.Să știți că oamenii din zonă nu au fost informați de acest proiect,nimeni nu i-a solicitat să iși dea sau nu acordul. Da, poate au fost puse in locuri neaccesibile anunțuri, in care erau invitați să iși spună părerea despre lucrările din zonă, acestea nu au fost văzute, timpul a trecut și gata, d-lor investitori veniți săpați si construiți că nimeni nu a zis mimic.Vă spun ceva aceste practici? Mai susțineți că terenul este privat,o fi, nu am dovezi să vă contrazic, dar cum vă explicați că primaria nu amendează proprietarul care ține in paragină proprietatea? A crescut iarba ca pe tăpșan și nimeni nu a luat măsuri. O dar să vedeți ce darnică este primaria cu investitorii, au venit angajații de la spații verzi din primărie și au toaletat zona. La noi pe stradă in zonă publică nu taie nimeni iarba,doar prin zonele la vedere. Cam atat despre articolul d-vs apărut tocmai acum.
  Bujorel Purice, locuitor al zonei.

 4. La cate BUBE aveti in Timis ma mir ca aveti timp sa va intoarceti privirea asupra Resitei. Da spune cati ai primit ca sa faci acest articol minunat?

  Hai ca nu ne suparam…

LĂSAȚI UN MESAJ