DISTRIBUIȚI

Revine maestrul Theo Wolters pe scena Filarmonicii „Banatul”. El va dirija Simfonia nr.35 în re major KV 385 de Wolfgang Amadeus Mozart, Balada pentru pian şi orchestră op.19 de Gabriel Faure, iar la final Misa Încoronării (Krönungmesse) KV 317 tot de Mozart. Soliştii concertului vocal-simfonic sunt: soprana Alina Todea, mezzosoprana Ana Kui, tenorul Daniel Zah şi basul Lucian Oniţa. Participă orchestra simfonică a filarmonicii şi corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea.

Simfonia nr.35, în re major, a fost supradenumită „Haffner”. Există o serenadă „Haffner”, compusă de Mozart în 1776, dedicată familiei Haffner, cu ocazia căsătoriei Elisabetei Haffner. În 1782, Leopold Mozart îl roagă pe Wolfgang să scrie urgent o lucrare care să fie dedicată lui Sigmund Haffner (primar al Salzburgului) care urma să fie înnobilat şi ridicat la o înaltă dregătorie. Nu a reuşit să o compună integral la timp, mai ales că a conceput-o iniţial tot ca o serenadă în 6 părţi. Ulterior, a eliminat partea întâi care era un fel de marş, şi partea a cincea care se constituia în al doilea menuet.

Este de menţionat că partitura nu conţine discurs muzical pentru compartimentul violă, o tradiţie curioasă pentru bisericile din Salzburg din aceea vreme. La câteva luni după moartea lui Mozart, misa a fost interpretată la încoronarea Împăratului Francisc I al Austriei. Cei care au copiat notele pentru acest eveniment au scris ca titlu în set — „Pentru Celebrarea Încoronării Maiestăţii Sale Francisc I Împărat al Austriei”. Acesta este motivul pentru care misa a rămas cunoscută în istoria muzicii cu numele de — Misa Încoronării.

LĂSAȚI UN MESAJ