Spitalul de Psihiatrie Gătaia a înregistrat, recent, importante pagube în urma unui incendiu. Asta deși, cel puțin la nivel teoretic, toată suflarea din unitatea medicală ardea de competență în domeniu devreme ce, lună de lună, în baza unor achiziții derulate prin SEAP, a beneficiat de servicii de consultanță în protecția contra incendiilor și a exploziilor și în controlul incendiilor și al exploziilor.

Cât de pregătită a fost unitatea medicală în calea focului? S-a văzut. O primă concluzie ISU Banat spune că la baza incendiului a stat neizolarea coșului de fum, atribuție a administratorului clădirii. Care administrator, dacă tot s-a consultat atâta pe bani publici în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, ar fi trebuit să aibă habar că izolarea coșurilor de fum este esențială.

Potrivit e-licitatie.ro, portalul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), achiziția de servicii specifice nu a fost chiar prioritatea no. 1 a conducerii Spitalului de Psihiatrie Gătaia. În perioada mai 2013 – februarie 2014 inclusiv, unitatea medicală a beneficiat de “servicii de prevenire a incendiilor” în valoare de 900 de lei + TVA lunar, furnizorul fiind Alfa Protect SRL Timișoara (asociați Lupșescu Ana și Lupșescu Zaharia, administrator Lupșescu Ana). Achizițiile au fost făcute direct, prin SEAP, în baza CPV 75251110-4 , “Servicii de prevenire a incendiilor”.

Între februarie 2014 și octombrie 2016, în SEAP nu există o altă achiziție a Spitalului de Psihiatrie Gătaia în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor. Practic, cel puțin după cum rezultă din SEAP, unitatea medicală nu ar fi fost acoperită pe acest segment în perioada menționată.

Conducerea unității medicale își revine însă spectaculos și, în 19 octombrie 2016, achiziționează retroactiv servicii de prevenire și stingere a incendiilor (PSI) pentru perioada ianuarie – septembrie 2016, în valoare de 9.000 de lei (respectiv 1.000 lei / lună), de la SC SSM LAZ SRL Timișoara (asociat unic și administrator Lupșescu Ana). Ulterior, au loc alte trei achiziții publice de la aceeași societate, în valoare totală de 4.000 de lei, pentru perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017 inclusiv.

Achiziție simulată

Spuneam că, în octombrie 2016, Spitalul de Psihiatrie Gătaia a achiziționat retroactiv servicii PSI pentru perioada ianuarie – septembrie 2016 inclusiv. Achiziția are elemente care ne determină să o catalogăm drept o simulare a respectării obligațiilor legale din mai multe motive. În primul rând, pașii în derularea unei achiziții directe pleacă de la o analiză a pieței. După această analiză, autoritatea contractantă întocmește un referat, face efectiv achiziția și, mai apoi, încheie contractul de servicii cu ofertantul ales. Contractul de servicii este, așadar, elementul premergător prestării efective a serviciilor. În condițiile în care achiziția a fost făcută în octombrie 2016, este lesne de dedus că nu putea exista legal un contract în baza căruia SSM LAZ SRL să fi prestat servicii încă din luna ianuarie 2016.

De altfel, se presupune că înainte de începerea efectivă a prestării serviciilor (adică anterior lunii ianuarie 2016), autoritatea contractantă a căutat în SEAP ofertanți în ale căror cataloage electronice se află și servicii PSI, activitate în urma căreia a identificat prestatorul de servicii SSM LAZ SRLs. Lucru absolut imposibil devreme ce SSM LAZ SRL s-a înregistrat ca ofertant în SEAP abia în luna septembrie 2016.

O posibilă explicație

De ce ar fi avut nevoie Spitalul de Psihiatrie Gătaia să simuleze respectarea legii, derulând în SEAP o procedură referitoare la servicii (cel puțin teoretic) deja prestate. O posibilă explicație ar fi aceea ca, în urma unui control pe linia PSI, unității medicale să i se fi pus în vedere că este descoperită în domeniu. Drept urmare, s-a acoperit.

Dincolo de fapte și scenarii, un lucru este cert. În ciuda sumelor (mici sau mari, nici nu mai contează) achitate pentru servicii PSI, Spitalul de Psihiatrie Gătaia a fost victimă sigură în fața focului. Totul de la neizolarea coșului de fum, o acțiune oarecum banală în mintea oricărui om cu scaun la cap. Vom reveni.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Timiș Plus, Ziarul Văii Jiului, Hunedoara Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

LĂSAȚI UN MESAJ