DISTRIBUIȚI

„O crimă înfiorătoare s-a întâmplat duminică înainte de masă, în cartierul Iosefin. Comerciantul Adolf Westfriend, proprietarul unui magazin de textile din Iosefin, str. Gen. Berthelot a fost găsit într-un lac de sânge, în subsolul magazinului său.

Cum a fost descoperită crima?

Adolf Westfriend se pregătea să plece pentru câteva săptămâni la Băile Herculane. În vederea acestei călătorii, duminică de dimineaţă s-a dus în prăvălia sa, aflătoare în propria lui casă, pentru a încheia socotelile prăvăliei sale. Către orele 2 d.m. el a fost căutat de familia sa neliniştită în urma întârzierii prea mari a lui. Uşa prăvăliei a fost găsită închisă, dar nici urmă de cheie. Familia începând a bănui, a chemat un fierar din vecini, cu ajutorul căruia au forţat uşa prăvăliei.

Intrând în prăvălie n-au găsit nimic ce ar fi dat de bănuit. În cele din urmă fiul lui Westfriend s-a coborât în subsolul prăvăliei, unde într-un lac de sânge, cu faţa la pământ şi într-un neglijeu curios l-a găsit mort pe tatăl său. În tâmpla dreaptă şi pe grumaz purta mai multe lovituri, provenite de la un obiect tare.

Anunţate autorităţile, au sosit imediat comisarii de poliţie din Iosefin, reprezentanţii parchetului şi medicul de circumscripţie Dr. Ştefan Banfy, care a constat mai multe lovituri, cele mai multe mortale.

Cine ar fi criminalul?

Autorităţile au pornit imediat cercetările, pentru a descoperi pe criminal. În apropierea celui ucis a fost găsit un ciocan, stropit cu sânge, instrumentul cu care criminalul şi-a ucis victima.

Asupra persoanei criminalului sunt mai multe indicii. Dată fiind atragere bolnăvicioasă a lui Westfriend către homosexualism şi judecând din neglijeul şi poziţia în care a fost găsit cadavrul acestuia, se presupune cu siguranţă că criminalul face parte din ceata homosexualilor. Toate cercetările au pornit în această direcţie.

Primele arestări

În urma acestora au fost citaţi la poliţie doi foşti angajaţi de-ai lui Westfriend, dintre care despre unul se susţine că era binevăzut de Westfriend. Ambii aceşti angajaţi însă au dovedit cu martori, că în ziua în care s-a petrecut crima, unul a fost la Ciacova, iar celălalt n-a călcat pe strada Berthelot. Publicul, iritat şi el de această crimă, a început să livreze dovezi unele mai curioase decât altele; s-a găsit un comerciant care a afirmat la poliţie, că în ziua crimei, a văzut o femeie prost îmbrăcată, ieşind din prăvălia lui Westfriend, privind speriată în toate părţile. Fireşte, această afirmaţie nu prezintă nici o seriozitate.

În acelaşi timp, poliţia a făcut o descindere în lagărul bolnavilor sexuali, pentru a le cere anumite lămuriri. Cu această ocazie, cunoscuţi homosexuali au fost citaţi la poliţie luându-li-se declaraţii.

O urmă sigură?

Independent de acţiunea poliţiei, comisarul Cornel Popovici de la siguranţa locală, ajutat de agentul Sassu, au întreprins o anchetă particulară, în această crimă. Cercetând toate localurile de noapte, în cele din urmă întovărăşiţi şi de agentul Ruian, au mers în subsolul cafenelei <<Coroana>>, unde au dat peste un tânăr, pe care legitimându-l acesta s-a arătat foarte iritat şi nervos din cale afară. Luat din scurt a mărturisit că se numeşte Otto L. e cetăţean german, dar trăieşte de mai mult timp în România, fiind de meserie mecanic.

Legitimându-l, agenţii au observat, că pălăria de paie a lui e plină de sânge. La fel, hainele-i sunt stropite cu sânge proaspăt. El a fost arestat şi depus în arestul poliţiei locale.

Între timp s-a prezentat la poliţie un cunoscut al familiei Westfriend, mărturisind că în ziua crimei, prin vitrina prăvăliei a observat un tânăr înalt, cu pălărie de paie şi în haine cenuşii, certându-se cu Westfriend. Martorul acesta a fost înfăţişat cu tânărul Otto L. La vederea acestuia martorul a dat asigurări formale, că acesta a fost tânărul pe care l-a văzut discutând aprins cu Westfriend, în prăvălie, duminică înainte de masă.

Cercetările poliţiei continuă cu asiduitate în această afacere criminală. L. Otto până în prezent neagă”. [„Voinţa Banatului”, Anul V, nr.60, Timişoara, 20 august 1925].

Felix Ostrovschi

LĂSAȚI UN MESAJ