Deși ecoul alegerilor s-a stins, l-am regăsit pe profesorul Radu-Liviu Șumălan, președinte interimar al organizației județene PMP Timiș, mai activ ca niciodată. Dincolo de frământările interne, generate de schimbarea conducerii, Șumălan spune că își asumă în cel mai serios mod rolul pe care l-a primit de la conducerea centrală a partidului, acela de reorganizare a filialei. Iar calea de mijloc într-o lume de oameni cu personalitate nu chiar ușor de găsit.

Domnule profesor, ce presupune această reorganizare?

Radu-Liviu Șumălan: Trebuie, în prima fază, să redefinim toate structurile partidului. Să vedem pe cine ne bazăm și, dincolo de alegerea unor noi structuri de partid, să punem acești oameni la muncă. Să discutăm, punctual, prioritățile fiecărei organizații locale și, la fiecare nivel, să devenim mult mai activi. Avem viceprimari, consilieri locali. Trebuie să vedem ce priorități au în localitățile lor, să le susținem la nivelul Consiliului Județean și, prin intermediul deputatului ales, dl. Sămărtinean, să încercăm să obținem finanțări de la București, de la nivel guvernamental. Avem obligația, în primul rând morală, să răspundem așteptărilor electoratului.

Preconizați, așadar, că veți tăia de la rădăcină, că veți schimba toți oamenii care actualmente fac parte din structurile partidului?

Radu-Liviu Șumălan: Nicidecum. Oamenii activi se vor regăsi și în noile structuri de partid. Nu vreau, sub nici o formă, să schimb nimic din mecanismele care funcționează. Cei activi vor rămâne în continuare în structurile noastre, îi vom ruga să continue munca de până acum. Cei care, însă, și-au luat o pauză după alegeri, după ce s-au văzut ajunși în funcții, vor trebui să facă un pas în lateral sau vor avea un termen în care trebuie să ajungă la ritmul de lucru pe care îl vom impune.

Au existat voci care au catalogat numirea unei noi conduceri drept o înscăunare a celor care aleargă după funcții. Cum comentați?

Radu-Liviu Șumălan: Oamenii noștri au muncit pentru rezultatele de până acum. Suntem “la putere” prin parteneriatul cu PSD la nivel județean. Trebuie văzut însă ce primește organizația în schimbul acestei susțineri politice. Personal, nu consider echitabil că avem doar un vicepreședinte la CJ, un membru în ATOP și un membru în CA la Spitalul Județean. Nu pun la socoteală și viceprimarii, pentru ca acolo sunt colaborări punctuale. Dacă suntem “la putere”, ne asumăm și susținem proiectele PSD în Consiliul Județean, cred că se cuvine să avem reprezentanți, într-o paritate echitabilă, nu 1 la 1, în toate entitățile subordonate CJ. Astfel vom răspunde oamenilor din PMP, muncii pe care dumnealor au depus-o. Nu alergăm după funcții, vom cere doar ceea ce ni se cuvine.

Cum vedeți PMP Timiș după reformă?

Radu-Liviu Șumălan: Ca o organizație mult mai puternică. Vom discuta punctual în cadrul organizației fiecare proiect care se va afla în atenția CJ și a consiliilor locale. Vom face, prin intermediul deputatului, demersuri la București pentru a obține finanțări, acolo unde este nevoie. Periodic, prin conferințe de presă și deplasări în teren, vom prezenta progresele organizației, vom răspunde așteptărilor electoratului. Organizația se va întări. Pe de o parte prin o mai bună organizare, pe de altă parte prin atragerea de noi membri. Forța organizației noastre stă în oameni. A venit vremea să îi punem în valoare. Avem în vedere câteva achiziții, în special oameni neimplicați politic până acum. Oameni pe care ne putem baza.

Jurnalist cu experiență, activează în media din anii '90. A fondat și conduce publicațiile Timiș Plus, Ziarul Văii Jiului, Hunedoara Plus și agenția de publicitate și relații publice Confort Media.

LĂSAȚI UN MESAJ