DISTRIBUIȚI

Votarea bugetului de stat pentru anul 2017 a fost o procedură anevoioasă . Discutat în comisii, votat în plen, acestuia i s-au adus o serie de amendamente, majoritatea au picat cu brio, mai ales cele ale parlamentarilor din poziţie. Parlamentarii din judeţ care reprezintă opoziţia au fost vocali, au venit cu propuneri noi, susţinând proiecte noi pentru în special pentru Timişoara. Unii au susţinut proiecte care stau în aşteptare de ani de zile şi sunt cruciale pentru dezvoltarea municipiului, cu toate acestea au fost respinse. Iată câteva dintre ele.

Pavel Popescu,deputat PNL, a susţinut ideea unui spital regional la Timişoara. Amendament picat şi în parlament

Acum patru zile Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor a votat împotriva acestui amendament, iar votul în Parlament a fost de asemenea negativ. Alocarea celor 700 milioane lei pentru construirea unui spital regional a fost respinsă cu 173 de voturi „împotrivă” şi 80 „pentru”. Parlamentarul a propus asumarea unei responsabilităţi comune a tuturor partidelor astfel ca acest proiect să ia naştere dar să fie şi susţinut pe viitor. Pavel Popescu a fost mai degrabă trimis rapid la plimbare. Este drept, şi modul dumnealui de abordare este  prea puţin diplomatic. În Parlamentul României, de la o vreme, toate lucrurile se tratează cu ironie şi miştocăreală, de oricare dintre partide, un lucru absolut frustrant pentru noi, votanţii.

Cornel Sămărtinean de la PMP a propus alocarea sumei de 5.772.000 mii lei pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a Gării de Nord Timişoara, proiect vital pentru locuitorii municipiului Timişoara – Capitală Culturală Europeană. De asemenea, a propus alocarea sumei de 270.000 mii lei pentru demararea procedurilor de finanţare şi execuţie a lucrărilor de finalizare a şoselei de centură, varianta de ocolire sud a Timişoarei. Şoseaua are profil de autostradă şi are un singur tronson finalizat, în partea de nord, între DN 6 (Lugoj) şi DN 69 (Arad). Pentru ca inelul ocolitor să fie complet mai este nevoie de construcţia unei şosele care să lege Calea Şagului de Calea Lugojului, adică trebuie turnaţi 35 de kilometri de asfalt fiind necesară construcţia a două tronsoane.

S-a respins amendamentul pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a Gării de Nord cu 185 de voturi „împotrivă” şi 80 de voturi „pentru”. S-a respins amendamentul pentru finanţarea şi execuţia lucrărilor de finalizare a şoselei de centură, cu 185 de voturi împotriva şi 80 de voturi pentru.

Deputatul a mai propus alocarea sumei de 22.500 mii lei pentru construcţia unui nou penitenciar în afara municipiului Timişoara, finanţarea unor lucrări de finalizare a construcţiei Spitalului de pe Calea Torontalului, Institutul Regional de Oncologie Timişoara 495000 mii lei, pentru finalizarea lucrărilor de construcție la noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu” 1000 mii lei, Construirea Spitalelor Regionale de Urgență, inclusiv prin Programul Operațional Regional : 8 spitale regionale și 1 spital republican în București.

Marilen Gabriel Pirtea, deputat PNL, a avut două amendamente pe educaţie. Realizarea unui master didactic în cadrul universităţilor, pentru care era nevoie de o suplimentare bugetară de 60 mii lei, pentru că ar mai fi fost nevoie de 4000 de cadre didactice nevoie în cadrul universitar. S-a motivat lipsa cadrului legal şi astfel nu a fost susţinută propunea în comisii. Lipsa susţinerii, nemotivată a venit şi pentru majorarea cu 100.000 locuri bugetate în învăţământul profesional, ceea ce însemna un efort bugetar  de la 157.500 la 320.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ