DISTRIBUIȚI

„Este arhicunoscută prinderea lui Francisc Arjoca, român bănăţean din Lugoj şi întemniţarea lui timp de peste 7 ani în beciurile Budapestei. Francisc Arjoca este un erou al României şi o mândrie a provinciei noastre.

Însărcinat de către statul român să facă spionaj la Budapesta, Arjoca a fost trădat de către o concubină a infamului Nicolae Renoiu şi astăzi se află osândit în capitala Ungariei. Soţia lui Arjoca, anume Maria, cu 5 copii între 10 şi 2 ani, a fost expulzată din Ungaria şi biata femeie a venit în oraşul nostru [Timişoara] crezând că aici va fi ajutată să-şi crească copilaşii până la împlinirea pedepsei soţului ei.

Tragedia de la „Marokaner”

Zdrenţuită şi cu câţiva lei în poşetă, Maria Arjoca s-a adăpostit în hotelul Marokaner din Fabric, împreună cu cei cinci copilaşi, care i-a hrănit câteva zile cu brânză şi lapte cu pâine. Ne având cu ce să mai alimenteze foamea micuţilor: Eva, Nicolae, Bianca, Aurelia şi Ivan, disperata mamă, străină de oraşul nostru s-a îndreptat către primărie, nădăjduind să găsească un sprijin.

Constelaţia câinilor

Primul căruia i s-a adresat a fost primarul Livius Gabor, care în loc de ajutor a dat-o afară, adăugând că nu are bani şi n-are decât să se adreseze statului. Jidanul maghiarizat, dr. Ungar, a repetat gestul. Schmitz şi Heim au procedat la fel. Iar dl. Nicolaevici, ca bun român ce este, i-a arătat cu apucăturile dumisale fariseice, uşa. Dacă s-ar fi prezentat un şvab sau un maghiar, acesta ar fi fost miluit cu siguranţă de aceşti constelaţi haini care nu înţeleg că soţia şi copii unui român sacrificat pe altarul datoriei, merită să fie stimaţi şi sprijiniţi.

Oameni cu suflet

Nenorocita victimă, Maria Arjoca,a fost îndreptată şi la prefectul judeţului. Dl. dr. Coriolan Băran, suflet milos, înţelegător şi desăvârşit valah a ajutat-o pe Maria Arjoca cu câteva mii de lei care n-au ajuns însă nici să plătească hotelierului. Cu sprijinul larg al doamnei Elena dr. Bogdan şi concursul d-lui chestor Grita, dezamăgita femeie şi-a putut scoate copii de la hotel, unde erau sechestraţi pentru neplata chiriei. Doamna Bogdan, cu mari greutăţi a izbutit să interneze copii lui Arjoca la azilul din Fabric.

Iar soţia marelui român Arjoca, de o demnitate ireproşabilă, a intrat slugă la dl. Maceci, directorul de la banca <<Prima casă de păstrare>> din localitate.

Este dureroasă şi scandaloasă atitudinea hainilor de la Primărie. Arjoca Francisc pătimeşte pentru interesele României, iar soţia şi copii lui mor de foame în oraşul celor 400 milioane buget anual.

Îi rugăm pe cei cu suflet românesc să ajute familia Arjoca, trimiţându-şi obolul lor pe adresa Mariei Arjoca, la Prima casă de păstrare din Timişoara.

Oare nu mai sunt români în metropola Banatului?”. [„Biruinţa”, Anul I, nr.3, Timişoara, 14 octombrie 1933].

LĂSAȚI UN MESAJ