DISTRIBUIȚI
Achim Irimescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, participa la Forumul Investitorilor Autohtoni, in Bucuresti, miercuri, 9 octombrie 2013. Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, dar si pentru investitiile noi, revenirea la TVA de 19% si reducerea contributiilor sociale sunt, în opinia investitorilor români, masuri urgente care trebuie implementate de Guvern pentru relansarea economica. SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO

Matei Suciu, deputat PSD, l-a luat la şuturi pe primarul Nicolae Robu pentru faptul că vrea să asfalteze 14 străzi pietruite din Timişoara, cu toate că instanţa a dat o hotărâre definitivă în favoarea administraţie locale, chemată în judecată de două asociaţii care vroiau să evite distrugerea acestor străzi, cerând repararea lor folosind tehnica iniţială a pietruirii cu piatră cubică. Acesta a cerut părerea timişorenilor vizavi de acest subiect, deşi cel mai corect este totuşi să se ia în considerare părerea instanţei de judecată, care se formulează îndeobşte ţinând cont de expertize acreditate.

Dar ca să arate dumnealui că se pricepe când vine vorba de infrastructură şi transport, a dezbătut şi subiectul transport şi infrastructură feroviară. Participând la dezbateri în Comisia de Transport şi Infrastructură a aflat starea infrastructurii feroviare, care este viteza de deplasare a trenurilor de marfă şi a venit cu propuneri menite să salveze transportul feroviar. Sunt trei la număr, sunt prost argumentate, şi nu au specificată sursa de finanţare. Aşa, să ceri este uşor.

“Ca membru al Comisiei pentru transport și infrastructură, din cadrul Camerei Deputaților, am punctat câteva aspecte pe care le consider determinante în posibila revigorare a CFR-ului. Mai întâi, am atras atenția celor prezenți, cu predilecție celor din cadrul ministerului, că s-a ajuns în această situație a infrastructurii căii ferate, în primul rând, din cauza salariilor mici, salarii care i-au îndepărtat pe oamenii care aveau un nivel înalt de pregătire profesională, aceștia fiind înlocuiți de unii al căror nivel de pregătire lasă de dorit. În acest sens, am propus trei lucruri absolut necesare, în vederea remedierii situației prezente, și anume:

  1. Creșterea salariilor lucrătorilor din acest sistem
  2. Redeschiderea urgentă a școlilor de meserii (sau profesionale, numiți-le cum doriți), iar acest lucru nu doar în transport
  3. Reparații imediate ale infrastructurii de cale ferată, pe Coridorul 4 Pan-european, care are finanțare, dar lucrările întârzie nepermis de mult”.

SNTFC CFR Călători şi Marfă se află în negocieri în permanenţă pentru obţinerea unui salariu mai bun. Au avut întâlniri şi astăzi, vor avea şi în data de 21 martie, iar cea mai mare problemă acum este aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru a fi respectate drepturile din CCM. Cum bugetul se pare că va fi gata abia la finele lunii mai, s-a cerut un act adiţional, dar FNF M/C a respins propunerea. În plus, mărirea salariilor nu va da viteză trenurilor, ci investiţiile în infrastructură vor face acest lucru. Măririle speciale de salarii pentru această categorie vor fi amânate de guvern aşa cum sunt amânate măririle de drept ale profesorilor, pentru că acestea se fac direct din buget. De exemplu, mărirea salarială a doctorilor este acoperită de Casa Naţională de Asigurări care ori va creşte valoare serviciilor, ori va reduce numărul investiţiilor pentru a ţine pasul cu măririle acordate. Dar la CFR situaţia este alta.

În ceea ce priveşte punctul doi, îl anunţăm pe domnul deputat că există şcoli de meserii, există şcoli profesionale, există chiar învăţământul dual, care presupune o colaborare cu mediul privat în vederea asigurări unei specializări eficiente a elevilor, care la finalizarea cursurilor sunt meseriaşi cu acte în regulă, deja familiarizaţi cu meseria pe care o vor practica datorită numărului mare de ore practice, 60 la sută din totalul programei.

Domnule deputat, la sfaturi se pricepe toată lumea, mai ales babele. Vrem de la dumneavoastră soluţii, nu supoziţii puerile şi propuneri populiste! De “mecanici” care se pricep la toate e plină lumea!

LĂSAȚI UN MESAJ