„Conform nouii legi sanitare, farmaciştii fiecărui judeţ trebuie să se constituie într-o cameră, şi nici un farmacist nu va putea să-şi exercite profesiunea fără a fi membru al acestei camere.

Duminică, la ora 9, urma să se aleagă noul comitet al Camerei farmaciştilor din judeţul Timiş-Torontal.

Farmaciştii începuseră să se adune înainte de ora 9 atât cei din judeţ cât şi cei din oraş. Printre aceştia se găsea şi farmacistul român Vasile Eremici, care nu de mult şi-a deschis o farmacie în Freidorf, din apropierea Timişoarei.

Vasile Eremici fusese farmacist şi în timpul războiului şi era bolnav de inimă.

Pe la orele 9 sosit la şedinţă, s-a aşezat lângă câţiva colegi ai săi cu care a început conversaţia. Eremici la un moment dat, a căzut jos murind în câteva minute. Cei de faţă au căutat un medic. Imediat a sosit la faţa locului d-nii medici: dr. Octavian Prosteanu, şef medicul municipiului, dr. Iosif Todan, medic de circumscripţie şi comisarul Csemitzky, şeful circumscripţiei de poliţie din Cetate.

Poliţia a anunţat imediat pe nefericita soţie despre tragica moarte a soţului ei. Cadavrul a fost depus într-o cameră de alături, apoi transportat la morga cimitirului ortodox din Iosefin.

Luni la orele 5 şi jumătate a avut loc înmormântarea în cimitirul ortodox din cartierul Iosefin. Au luat parte o companie de soldaţi, gornişti şi muzica regimentului 5 Vânători, cari au dat onorurile cuvenite – căci Eremici a fost căpitan farmacist, comandantul farmaciei militare din Timişoara. L-au mai petrecut la mormânt dnii: Col. Negrea, comandantul Cercului de Recrutare Timiş-Torontal, lt.-colonel Ştefani, comandantul pieţii, dr. Liviu Cigăreanu, fost prefect, dr. Titu Mălaiu, notar public, medicii Proştean, Pintea, Banfi, Todan şi mai mulţi farmacişti, prieteni şi cunoscuţi.

Serviciul religios a fost oficiat de către preotul Ioan Imbroane. La mormânt, a vorbit în numele farmaciştilor din Banat şi Ardeal, farmacistul Meizner. Au fost depus patru mari coroane de flori din partea familiei, asociaţiei medicilor din judeţul Timiş-Torontal, Severin, Caraş, Casinoul Freidorf şi familia Spătariu şi Proştean”. [„Drapelul”, Anul I, Nr.11, Timişoara, 28 septembrie 1930].

Felix Ostrovschi

LĂSAȚI UN MESAJ