DISTRIBUIȚI

„În continuarea vizitelor noastre printre muncitori ne-am abătut astăzi pe la Fabrica de bere Timişoreana S.A.

Din contactul luat cu tovarăşa Dallos Vilhelmina, preşedinta Comitetului sindical de fabrică şi tovarăşul Fizessi Emil, constatăm grija şi disperarea muncitorilor care din zi în zi aşteaptă închiderea fabricei. Prima grea lovitură ce a primit această fabrică a fost blocarea şi înstrăinarea cărbunilor. Apoi a urmat lipsa de vagoane pentru provincie, unde fabrica îşi are debuşeul şi în fine, culmea după toate acestea, suprimarea vânzării berii pe piaţa Timişoarei.

Astăzi fabrica trăieşte din banii din bancă, iar personalul încă nu este plătit de două luni. Tragedia este mare şi toate lovesc în muncitorul nevinovat.

Faţă de această tristă situaţie suntem datori a implora autorităţile competente de a-şi îndrepta gândul spre cele 150 de familii ce suferă. În definitiv, berea este un extract de vitamine, cu un conţinut extrem de mic de alcool, poate fi distribuită măcar în cantităţi mai mici localurilor pentru ca, consumatorul să nu poată abuza.

În acelaşi timp să fie sever sancţionaţi toţi cei ce pe ascuns vând alte categorii de beuturi intensificându-se serviciul de control al acestora.

Cu referire la problemele sindicale, tovarăşa Dalloş ne declară: <<pe teren economic aparatul nostru a funcţionat perfect aprovizionând abundent muncitorimea cu toate cele necesare, iar în privinţa consumului dat de Direcţiunea fabricei suntem mulţumiţi.

Astăzi muncitorimea întreagă a fabricei nu cere nici un ajutor, nici o revendicare, decât deblocarea, respectiv admiterea în vânzare a berei pentru asigurarea existenţei lor.

Pe teren social, dat fiind că această fabrică a fost complet germanizată, am avut şi avem mult de luptat.

Am epurat un director, trei funcţionari şi 15 meseriaşi şi lucrători care au avut la activul lor acte vădite de politică şi activitate hitleristă”.

Comunicat de Felix OSTROVSCHI din „Făclia”, Anul V, nr.128, 12 martie 1945.

LĂSAȚI UN MESAJ