DISTRIBUIȚI

Senatorul Nicu Fălcoi se transformă în mesager pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara, care se află într-o situație financiară precară, fiind pusă chiar în situația sistării activității. În plus se confruntă de câteva luni cu o epidemie de rujeolă, multe dintre cazuri necesitând internarea în vederea acordării de îngrijiri medicale. Situația financiară a spitalului, și posibilitatea lui de a răspunde eficient provocărilor medicale ar fi fost mai ușor de manageriat dacă ar fi primit la timp decontările pentru servicii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

”Am adresat o întrebare și președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, domnul Marian Burcea, solicitând clarificări referitoare la deciziile adoptate de CNAS cu privire la restituirea sumelor nedecontate de CJAS Timiș către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Timișoara. Am apreciat că decizia recentă de suplimentare de către CNAS a fondurilor alocate Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Timișoara, convenită în cadrul Comisiei de mediere, reprezintă un prim pas foarte important în deblocarea situației cu care s-a confruntat recent spitalul”, spune senatorul.

Valoarea restanțelor pentru cazurile efectuate și validate, dar rămase nedecontate în intervalul 2013–2017 se ridică, potrivit estimărilor reprezentanților spitalului, la aprox. 5 milioane de lei. Nicu Fălcoi a întrebat dacă s-a convenit în cadrul Comisiei de mediere asupra unui calendar de restituire a sumei datorate și asupra unui termen-limită până la care CJAS Timiș ar trebui să efectueze plata acestor datorii, pentru a evita apariția pe viitor a unei situații similare.

”Cum cauza unor astfel de probleme, potrivit opiniei mai multor furnizori de servicii medicale, ține și de caracterul restrictiv al unei prevederi ce figurează în Contractul de furnizare de servicii medicale spitalicești (art.14), am întrebat dacă și cu ce finalitate a fost dezbătută în cadrul Comisiei de mediere solicitarea reprezentanților spitalului de eliminare din Contract a art. 14: Efectuarea de servicii medicale peste prevederile contractuale se face pe propria răspundere și nu atrage nicio obligație din partea Casei de Asigurări de Sănătate cu care s-a încheiat contractul”.

Mirabela VLAD

LĂSAȚI UN MESAJ