DISTRIBUIȚI

Fiecare domeniu performant are o vedetă absolută. De la fizică la gimnastică și de la fotbal la teatru sau curse de Formula 1, un nume și numai unul se identifică perfect cu performanța absolută, indiferent de trecerea timpului sau de fluctuațiile în clasamente de-a lungul timpului.

România are vocația de-a oferi lumii din când în când asemenea modele absolute. Totul a început cândva, în 1976, peste ocean când românca Nadia Comăneci a refuzat arbitrilor orice replică și a încasat prima notă de zece din istoria unui sport unde o abatere de un milimetru poate însemna o zecime de punct penalizare. Trupul româncei a parcurs atunci traiectoriile perfecte și a reconfigurat în doar 3 minute toată istoria gimnasticii.

De atunci, au mai fost un Ilie Năstase care astăzi se confundă cu cuvantul „tenis” sau un Gică Hagi care a adus arta pură în teren atunci când în fotbal începeau să conteze doar mușchii și plămânii.

Ei bine, așa cum în fizică există un Einstein sau în curse auto un Senna, nume nemuritoare, în mai puțin cunoscutul dar fascinantul domeniu al pokerului, un român este și va rămâne identic cu numele profesiei sale: Daniel Negreanu care, în mintea jucătorilor, se traduce simplu: „poker”.

Cum spuneam, generațiile trec și povara gloriei trece și ea de pe un umăr pe altul. Daniel Negreanu a purtat-o și o poartă mai mult decat orice alt jucător de poker în viață. El este jucătorul cu cele mai mari încasări din turnee de poker live din toate timpurile: 33.140.448$. Însă acesta este doar vârful aisbergului. Dinamica lui, modul furtunos și implacabil cu care și-a câștigat renumele și muntele de premii și onoruri primite sunt fără egal.

Născut în 1974, din părinți români emigrați în Canada în 1967, Daniel a fost crescut și educat în limba și cultura română. Regele bluffurilor, omul care avea să-și citească mai târziu adversarii atât de bine încât se spunea ca e venit de pe alta planetă, a fost de mic un rebel. Nu s-a lăsat prins în chingile unei cariere corporatiste, ci s-a refugiat între oamenii îndrăgostiți de timpul personal mai mult decât de alte obligații. La un moment dat, a tatonat cu o carieră în snooker, însă pokerul, regele jocurilor, l-a cucerit de la prima mână jucată.

Aici, profilul său de jucător este impresionant. În 1986, la 22 de ani, el a părăsit jocurile mici din Montreal și s-a îndreptat spre Las Vegas, capitala globală a pokerului. Însă nimic bun nu vine imediat. El și-a pierdut de câteva ori banii de start și s-a întors în orașul natal pentru a-și reface bankrollul. Dar pasiunea lui i-a alimentat perseverența. A muncit, și-a format stilul unic de joc și, abia 11 ani mai târziu numele său a început să intre în topurile turneelor. Deja, în Vegas, Daniel era supranumit „KidPoker” pentru curajul cu care, abia ieșit din adolescență, juca în cele mai mari partide private pentru mize la care alții de vârsta lui abia puteau visa.

Odata pornit și antrenat, creierul românului a devenit mașinăria perfectă de câștigat turnee de poker, de bluffat și mai ales de citit cărțile adversarilor într-o manieră halucinantă. În 1997 a câștigat primele lui 3 turnee și de atunci nu s-a mai oprit. Între timp, a adunat 260 de premii, printre care un număr impresionant de victorii în competiții cu sute și mii de concurenți: 41 de locuri 1 și nenumărate mese finale. Toate aceste rezultate totalizează peste 33 de milioane $, printre rezultate aflându-se titluri faimoase: șase brătări de aur World Series of Poker, două titluri World Poker Tour, și două dificile titluri în pokerul online, „SCOOP” și „WCOOP”.

Pentru aceste rezultate, el a primit cele mai înalte onoruri ale lumii pokerului. În 2004 a fost numit „Jucătorul anului Card Player”, „Jucătorul anului WSOP” și „Jucătorul anului WPT” – o triplă fără egal și greu (practic imposibil) de egalat vreodată. El a mai primit încă o dată în 2013 titlul de „Jucătorul anului WSOP”, performanță iarăși unică si care i-a mai dovedit ceva: perenitatea talentului. Drept urmare, în 2014 el a primit onorul suprem al lumii pokerului: un loc în Poker Hall of Fame – fiind cel mai tânăr jucător admis în această galerie exclusivistă a celor mai impliniți jucători de poker din toate timpurile.

Între timp, el a scris cărți, a jucat în filme, a fost star în showuri televizate de poker și este ambasadorul celei mai mari și prestigioase camere de poker online din lume, PokerStars – astăzi fiind cel mai activ și eficient promotor al acestui frumos joc în lume.

Relațiile lui Daniel Negreanu cu România au rămas și sunt strânse. El vorbește românește, căci mama lui a continuat în Canada să vorbească în casă limba natală. În ultimii ani a călătorit în România cu mare bucurie, recunoscându-și originea și fiind mândru că își are originile aici. În septembrie anul acesta, este foarte posibil să viziteze din nou România ca participant la PokerStars Festival, o serie de turnee organizată de camera online în colaborare cu operatorul român de turnee live PokerFest.

Daniel a devenit recent activ pe Youtube unde împărtășește audienței din experiența sa de joc.

LĂSAȚI UN MESAJ