DISTRIBUIȚI

„Un interesant caz a venit spre judecare în faţa judecătoriei din Reşiţa, drept epilog al relaţiilor de dragoste dintre un tânăr comerciant şi o tânără muzicantă din Timişoara.

Precedentele se întind până la începutul anului trecut, când cu ocazia unui concert dat de o societate muzicală la Reşiţa, tânărul comerciant de fierării L. Kurzweil, cu focul celor 30 de ani ai săi a început să iubească pe tânăra ghitaristă Zelma Csako. Trecând prin toate trucurile amorezaţilor, a făcut cunoştinţă cu ea, i-a promis că o va lua în căsătorie, ceea ce avu drept urmare singurătatea unui dormitor…

După aceea s-a întâmplat ceea ce trebuia în mod fatal să se întâmple în toate ocaziile asemănătoare. În curând, domnişoara Csako a simţit bucuriile maternităţii.

 

Bunica intervine

Toate încercările fetei, care între timp se găsea la Timişoara, de a-şi face logodnicul să dea semne de viaţă, au rămas zadarnice. El tăcea, uitând desigur de promisiuni şi poate şi clipele frumoase petrecute împreună.

În faţa acestei situaţii trebuia acţionat. Candidata de bunică s-a urcat într-o zi în tren şi ca un balaur al răzbunării plecă la Reşiţa, spre a vorbi cu Kuszweil. Atitudinea sa a fost atât de impozantă şi energică, încât Don Jouanul strâns cu uşa, a promis solemn că <<va face fericită întreaga familie>>.

Mulţumită cu această promisiune, viitoarea bunică s-a întors acasă, unde nu peste mult s-a născut un copil, semănând leit cu seducătorul. Mititelul a fost botezat cu numele tatălui.

 

Procesul

Totuşi, tatăl copilului nu se putea îndura la o căsătorie cu fata muzicantă, şi atunci când aceasta i-a cerut să îşi ţină promisiunea, i-a oferit o sumă ridicolă, drept recompensaţiune.

Astfel a ajuns chestia în faţa justiţiei, unde l-a început <<fericitul>> tată a negat orice legături cu fata. Însă, în urma dovezilor zdrobitoare a fost nevoit să-şi schimbe stratagema, afirmând că frumoasa Zelma în timpul acela a dus o viaţă morală şi cu alţii, deci este nedemnă de a fi susţinută.

La cererea reclamantei, procesul s-a amânat pentru 14 ianuarie, când s-a adus dovezi atât de puternice despre viaţa sa, încât acestea îl vor sili la alte sentimente faţă de micul său copil”.

Comunicat de Felix Ostrovschi din „Înfrăţirea”, Anul III, nr. 88, Timişoara, 21 ianuarie, 1935.

LĂSAȚI UN MESAJ