DISTRIBUIȚI

„Exceptând băile <<Neptun>> şi cea militară, există la Timişoara, o sumedenie de localuri care se intitulează pe nedrept băi publice, sau băi populare.

Sub această firmă inofensivă, se ascund nişte localuri de depravare, adevărate cuiburi de infecţie propice oricărei boli, mai ales celor lumeşti, case de toleranţă de ultimă speţă.

Cetăţeanul, impasibil, trece pe lângă ele fără să-şi dea seama despre rolul adevărat al acestor aşa zise băi.

Iar cei fără scrupule de morală, lucru foarte obişnuit în zilele noastre, le frecventează, fără să înţeleagă pericolul permanent pe care îl reprezintă aceste lupanare, fără să se gândească la consecinţele acestei uşurinţe. Efectul dezastruos al acestor cuiburi de moravuri uşoare e dublu: pe de o parte de răsfrânge asupra cetăţenilor inconştienţi care frecventează aceste localuri, va să zică un atentat direct la starea sanitară a cetăţenilor, iar pe de altă parte se răsfrânge asupra moralului cetăţenilor.

Băile <<Diana>> din Fabric îşi au în această privinţă o dubioasă celebritate.

Deja de pe trotuar te întâmpină epave omeneşti, exagerat de fardate, care îţi inspiră milă.

Cum intri în camera de baie, te asaltează ofilitele porumbiţe, cu propuneri insinuante.

<<Puiule, nu vrei să facem o baie împreună?>>. Şi de obicei, după puţină rezistenţă ambele părţi cedează, iar târgul se încheie, tariful variind între trei poli şi o sută. Acelaşi lucru se petrece la baia <<Venus>> din Fabric şi <<Vizkelet>> din Iosefin.

Asta n-ar fi nimic. Dar apa în care se face baie e absolut infectată de microbii tuturor bolilor existente.

Trebuie să ai un noroc providenţial, ca să ieşi cu pielea curată. Nu mai vorbesc de jecmăneala, a căror victime sunt deopotrivă şi cei cu intenţii cinstite şi ceilalţi.

A admis societatea în mod tacit prostituţia. Trebuie să o admitem – în fiecare rău e şi un bine – un paradox care se potriveşte de minune aici. Dar nu putem admite prostituţia clandestină, practicat într-un loc frecventat de lume, cum este o baie şi mai ales populară.

Iar dacă aceste localuri au alte destinaţii, decât cele pe care le indică firmele candide, atunci să intre în legalitate, şi să se retragă din locurile frecventate de lume.

E de datoria autorităţilor poliţieneşti şi sanitare să ia măsurile pe care le indică situaţia, sau o soluţie mai eficace, să le desfiinţeze total, dându-le astfel destinaţia, caracterizată prin moravurile care se practică aici!”. [ „Opinia”, Anul VI, nr.8, Timişoara, 16 mai 1935].

Felix Ostrovschi

LĂSAȚI UN MESAJ