DISTRIBUIȚI

„Un zgomotos incident s-a petrecut zilele trecute într-un oraş din Banat. Scena a fost o frizerie. Actori: o cunoscută doamnă a bătut cu cravaşa pe soţul ei care se bărberea şi pe o fată de 18 ani, care se afla în local, aşteptând pe soţ. Iată precedentele acestei scene puţin obişnuite:

Cu câteva luni înainte s-a deschis în oraş un birou de comision. Conducătorul biroului a fost cu câţiva ani înainte, doar un modest funcţionar public. Acum cinci ani însă, au fost descoperite diverse nereguli. Făcându-se o anchetă s-a descoperit că a delapidat câteva mii de lei. Avocatul său prezentând un certificat medical, prin care se constată că este bolnav de nervi, nu a fost judecat ci concediat pur şi simplu.

De multe ori s-a întâmplat că fără nici un motiv a dispărut de la locuinţă fiind găsit abia după săptămâni de căutare, în tovărăşia vreunei prostituate. Când soţia îl conducea înapoi la domiciliu, soţul nici nu-şi amintea ce s-a întâmplat cu el timp de 3-4 săptămâni. Fiind supus unui examen medical s-a constat că aceste ieşiri se datoresc bolii de nervi.

La câteva luni după ce a fost concediat din serviciul statului, a fost angajat la o bancă. A rămas aici numai puţin timp, s-au descoperit mici nereguli, dar nici acum nu a fost deferit justiţiei pentru că certificatul medical a rezolvat totul, dar s-au prezentat şi membrii familiei, care au acoperit pagubele.

Familia bine situată, pentru ca să  ajute pe omul bolnav, i-a făcut posibilă înfiinţarea unui birou de comision.

Acum o lună s-a despărţit de soţia lui cu pretextul că se duce la birou, însă mai înainte îşi cumpără câteva ţigări de la o tutungerie din vecinătate. De atunci nu l-a mai văzut. Soţia lui l-a căutat peste tot, însă numai atât a putut să afle că în tutungerie într-adevăr a fost, însă la birou nu a mia fost văzut. Soţia ştia că peste câteva săptămâni o să-l găsească undeva, ori se va prezenta, tocmai de aceea nici nu l-a mai căutat, doar în cei 18 ani de căsnicie asemenea întâmplări s-au repetat de multe ori.

Biroul de comision a fost condus mai departe de soţie. Soţul continuând să lipsească, în cele din urmă, doamna s-a adresat unui birou de urmăriri. Detectivii au descoperit că soţul a fost văzut de mai multe ori făcând cumpărături, în tovărăşia unei frumoase blondine de vreo 18 ani. După aceea lucrul era uşor. Pus sub observaţie, a fost văzut într-o seară intrând într-o frizerie. Imediat a fost anunţată soţia, care nu peste mult a sosit la faţa locului. Aici erau bărbieriţi mai mulţi domni, printre care şi soţul.

În mijlocul salonului sta frumoasa blondină. Femeia nu a spus nici un cuvânt, a scos o cravaşă cu care a început să lovească în faţa fetei. Soţul a sărit între cele două femei, şi atunci loviturile au început să cadă pe faţa săpunită a soţului. Cei prezenţi au despărţit părţile, au încercat să calmeze pe femeie şi pe fata, care când şi-a revenit a întrebat plângând pe bărbat:

  • <<Ce înseamnă aceasta?>>

Soţul tocmai explica ceva soţiei sale, apoi a răspuns fetei:

  • <<Îţi voi explica totul>>.
  • <<Nu vei mai avea timp pentru aceasta>>, a strigat atunci soţia soţului. Vei fi reclamat la poliţie şi vei fi arestat. Ia la cunoştinţă domnişoară că acest om este soţul meu şi că de 18 ani trăim împreună.

La aceasta fata a început din nou să plângă, spunând că nu a ştiut că el este căsătorit.

Fata a continuat să plângă, pe soţ l-au bărbierit, apoi soţ şi soţie au plecat acasă. După puţin timp a plecat şi fata.

Şi totul a reintrat în norma”.

Comunicat de Felix OSTROVSCHI din „Înfrăţirea” (Anul III, nr.93, Timişoara, 25 februarie 1935].

LĂSAȚI UN MESAJ