DISTRIBUIȚI

„Mai mulţi tineri din Lugoj plecând în noaptea de Sfântul Gheorghe pe strada Bisericii în jos pentru a da o serenadă unei <<Margarete>>, ajungând în dreptul Bisericii romano-catolice au observat că în cancelaria alăturată pâlpâie o lumânare.

Nedumeriţi de rostul luminii la o oră destul de înaintată, s-au urcat pe zid pentru a observa mai de aproape ce se petrece în interior.

În momentul când însă erau pe zid, lumânarea s-a stins şi cineva l-a adăpostul întunericului a sărit pe geam ascunzându-se în curtea bisericii.

Nedumeriţi de această întâmplare şi bănuind că la mijloc trebuie să fie ceva, au dat alarma deşteptând portarul, iar unul din ei a chemat un gardian de la postul cel mai apropiat.

Intrând în curte au cercetat tot fără să dea de urma misterioasei umbre care sărind prin geam a dispărut în curte.

Atunci unul dintre tinerii trubaduri nocturni – probabil de teamă – a scos revolverul şi descărcându-l odată, a strigat: <<te predai sau trag!>>.

Răspunsul scontat însă a fost şi mai interesant.

Misterioasa umbră faţă de vizita inopinată a tinerilor, s-a ascuns în interiorul fântânii din curte, ţinându-se cu mână de schelăria de lemn. L-a auzul detunăturii, pierzându-şi conştiinţa, a căzut.

Ameţeala i-a ţinut însă numai până în clipa când a dat de apa rece, care l-a deşteptat forţându-l să ceară ajutor grabnic pentru a nu se îneca.

Cu ajutorul gardianului public, găleata susţinută cu lanţ, a fost lăsată în interiorul fântânii, iar misterioasa umbră agăţându-se de lanţ a fost scoasă afară şi dusă la poliţie.

Zeloasele organe ale poliţiei cercetând mai de aproape această întâmplare plină de umor şi bae rece, într-un anotimp când timpul nu e prea potrivit, a ajuns la următoarea constatare”

Iosif Klein (aşa se numeşte misterioasa umbră), originar din Reşiţa, înarmat fiind cu mai multe chei false şi scule de spart casa de bani, a penetrat în cancelaria în care se păstrau banii bisericii şi spărgând un dulap, a ridicat suma d 1180 lei.

În toiul operaţiunii sale a fost surprins de către tinerii care plecaseră cu chitarele la subţiori pe strada Bisericii.

Sărind pe geam s-a ascuns în interiorul fântânii, iar restul aventurii lui Iosif Klein am istorisit-o.

În decursul cercetărilor s-a mai stabilit că dânsul nu e la prima spargere, de aceea cu actele de dare în judecată şi cu hainele uscate la căldura soarelui primăvăratec din a doua zi, a fost înaintat Parchetului”.

 

Comunicat de Felix OSTROVSCHI din „Voinţa Banatului” (Anul XI, nr.18, Timişoara, 3 mai 1931).

 

LĂSAȚI UN MESAJ