DISTRIBUIȚI

Vara aceasta Muzeul Satului Bănăţean va derula o serie de lucrări de renovare pentru 12 exponate. Pentru această investiţie s-au alocat 152.100 lei. Lucrările de acest gen sunt realizate periodic în vederea menţinerii integrităţii exponatelor.

Vor fi renovate Gospodăria de la Bata, singura din incinta muzeului care are acoperişul făcut din paie. Acoperişul nu este expus la soare şi din acest motiv are nevoie de intervenţii frecvente care să protejeze acest obiectiv. Casa de la Căpălnaş are nevoie de reparaţii ale acoperişului, tencuielii şi văruire. Gospodăria de la Jupâneşti are nevoie de renovări interioare. La Gospodăria Zlot se vor face lipituri şi tencuieli interioare, reparaţii la coşul de fum, văruieli.

Se va mai lucra la Gospodăria Maghiară de la Babşa, la Gospodăria de la Crărvani, Gospodăria de la Jebel, Şcoala de la Bârna, Casa Slovacă, Casa Deportaţilor în Bărăgan, Gospodăria de la Chizătău, Casa Naţională de la Babşa. Aceste exponate au nevoie de lucrări minore, de întreţinere, vopsire, văruire. Casa Ucrainiană de la Repedea (Maramureş) are nevoie de reparaţii majore, la şura din complexul expoziţional. Acoperişul acesteia va fi refăcut. Vor fi refăcute balustradele tindei la casa de lemn, şi vor fi tratate cu ulei fiert la pardoseală şi balustrade.

Se vor efectua reparaţii la foişorul de la baltă, la popul şi podeţul peste Behela. La foişor se impune repararea structurii scheletului la pardosea şi tratamentul lemnului împotriva putrezirii. Rezistenţa podului va fi consolidată. Părţile laterale de contact a podului cu solul de pe ambele maluri vor fi consolidate prin aplicarea unui strat de beton armat, crearea a patru aripi laterale, care să prevină surparea.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ