DISTRIBUIȚI

Festivalul Filmului European Central a avut debutul ieri, 3 septembrie. Săptămâna aceasta sunt programate filme atât care fac parte din competiție, cât și filme vechi, documentare sau colocvii. Unele filme vor avea proiecție în Piețele Libertății și Dacia. În seara aceasta, în Piața Libertății era programat American Honey, de la ora 21.00. Organizatorii au anunțat că proiecția, în cazul în care vremea va fi neprietenoasă, se va muta la centrul Anna.

Programul de luni, 4 septembrie

Cinema Timiș

15:00 – Viața e o trompetă (Muntenegru, 2015), r. .Antonio Nuić, Competiție. O nuntă prilejuiește reunirea a două familii, la prima vedere foarte diferite. Până la urmă reiese că cele două familii nu sunt atât de diferite…

17:00 – Eu, Olga Olga Hepnarová (Cehia, 2016), r. Petr lui Kazda și Tomás Weinreb, Competiție.  Olga Hepranova este un personaj adevărat, care a șocat Cehoslovacia în anii 70′ când camionul pe care îl conducea a strivit 22 de persoane pe o stradă principală din Praga.

20:30 – Smac (Grecia, 2015), r. Elias Demetriou, Competiție. Smac, sau al doilea activator mitocondrial al caspazelor, este o proteină care inițiază moartea celulelor. Eleni este diagnosticată cu cancer. După șocul inițial ea are șansa de a avea o altă perspectivă asupra vieții ei.

Piața Libertății

21:00 – American Honey (Anglia, 2016), r. Andrea Arnold, Panorama. O tânără care nu are nimic de pierdut se alătură unui grup de tineri care vând abonamente la o revistă de-a lungul coastei americane și intră într-un vârtej de petreceri, încălcări mărunte ale legii și o idilă.

Piața Dacia

21:00 – Toni Erdmann (Germania-România, 2016), r. Maren Ade, Panorama. Winfried îi face o vizită surpriză fiicei sale la București. Farsele lui nu o distrează pe fiica corporatistă așa că el acceptă să se întoarcă în Germania, dar revine deghizat într-un consilier al directorului executiv, și astfel își recâștigă fiica.

Casa Artelor

20:30 – Piatra care plânge (Grecia, 200), r. Filippos Koutsaftis, Viitoare Capitale Culturale Europene. Un documentar desre Eleusina. Trecutul și prezentul coexistă în antiteză completă, într-un loc alterat de industria modernă, dar care a găzduit mult timp ceremoniile secretele care au inițiat vechii greci în minunile vieții.

Sinagoga din Cetate

16:00 – Evrei de vânzare (România, 2012), r. Radu Gabrea, retrospectiva Radu Gabrea. Un documentar incitant care abordează un subiect inedit: cea mai mare operațiune prin care un sat și-a vândut proprii cetățeni.

18:00 – Mao Zedong (Albania, 2007), r. Besnik Bisha, Filme dedicate diversității culturale și minorităților. Un țigan sărac are ideea de a-și boteza o progenitură cu numele marelui om de stat chinez. Ambasadorul Chinei anunță că va veni să vadă copilul, atfel încât țiganul va profita cât va putea de mult de eforturile propagandistice ale autorităților comuniste locale.

20:00 – GEI ONI-Valea Puterii (Israel, 2010), r. Dan Wolman, Filme dedicate diversității culturale și minorităților

Evenimente conexe

Librăria Cărturești

18:00-Lansare de carte „J. Negulescu. Un Român la Holllywood” de Manuela Cernat

Muzeul de Artă

11 :30–Colocviu : Banatul Timișoarei, multi- și interculturalitate în contextele românesc și european

Programul de marți, 5 septembrie

Sinagogă

16.00 – Ultima primăvară pe Ada- Kaleh și alte documentare vechi. Un documentar realizat la cererea Comisiei Monumentelor Istorice, în care se pot vedea deopotrivă frumusețile insulei înainte de a fi scufundate sub apele Dunării.

18.00 – Fiul meu, regia Joseph Seiden, SUA 1939. Povestea unui cuplu de actori emigranți din anii 30, la New York, oferă una dintre cele mai bune melodrame interbelice. Soțul, a cărei carieră este în decădere, insistă ca soția să se dedice creșterii copilului.

20.00 – Soul Exodus, regia Csaba Bereczki, Ungaria, 2016. Documentarul constituie o surprinzătoare călătorie în timp și spațiu, din Canada până în Moldova, înainte de 1900 și până în zilele noastre.

Cinema Timiș

ora 17.00 – O soție bună, regia Mirjana Karanovic, Bosnia și Herțegovina 2016. Un film despre o femeie care descoperă crimele de război ale soțului ei și trebuie să decidă ce va face în continuare.

ora 20.30 – Urma, regia Agnieszka Holland, Polonia. Marea regizoare se întoarce în țara natală și la film, ecranizând  împreună cu fiica sa un roman polițist din 2009 și încercând  să-l situeze în societatea poloneză de azi, puternic divizată.

Casa Artelor

ora 20.30 – Boema de Timișoara, regia Gheorghe Sfaiter, România 2001. Un film despre îmbătrânirea boemilor care reușește să recreeze atmosfera boemă promovată de scriitorii și intelectualii Timișoarei în timpul regimului comunist.

Piața Libertății

ore 21.00 – Jurnalul mecanicului de locomotivă, regia Milos Rdovic, Serbia 2016.  Filmul este o poveste fermecătoare despre vinovăție, compasiune și iertare. Intriga filmului se bazează pe situații absurde care însă nu conduc la un epilog tragic. În prim plan este relația dintre un mecanic  de locomotivă și fiul său adoptat care a ales același loc de muncă, deși se teme că va avea și el victime în carieră.

LĂSAȚI UN MESAJ