DISTRIBUIȚI

Primăria Valcani a lansat proiectul „Redescoperirea tradițiilor culturale din zona de frontieră Valcani-Čoka ca parte a Banatului istoric”, al cărui beneficiar principal este comuna Valcani, iar comuna Čoka, Serbia partener.  Cele două localități au început în data de 8 iunie anul acesta un drum de doi ani, în cadrul unui proiect de incluziune socială finanțat din fonduri europene.

Principalele obiective vor avea ca rezultat crearea unui Centru Multicultural în Valcani și reabilitarea Centrului Cultural de la Banatski Monoštor, localitate care aparține de Čoka, care va găzdui activitățile proiectului. De asemenea, pe parcursul implementării proiectului vor avea loc întâlniri privind analiza și cercetarea valorilor culturale în zona transfrontalieră, schimburile de experiențe între Valcani și Čoka, 2 sesiuni de educație culturală, 3 grupuri de ateliere de creație (etnografice, culinare, arte și meserii, cursuri de dans, două vizite la muzeele etnografice din zona transfrontalieră, o tabără folclorică la Čoka, 1 concurs culinar, 1 festival multietnic la Valcani).

Dat fiind că acest proiect se referă la istorie, tradiție, multiculturalism, granița comună a celor doi parteneri, acesta are ca scop principal transferul de experiențe, cunoștințe și practici culturale realizate de-a lungul timpului de către Čoka și implementat la Valcani.

Construirea infrastructurii va reprezenta sprijinul pentru organizarea activităților propuse, oferind populației locale posibilitatea de a avea o viață culturală plină, animată de dorința de a se implica în cooperarea transfrontalieră. În plus, cele două comunități vecine împărtășesc strategii pentru rezolvarea nevoilor identificate.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ