DISTRIBUIȚI

Joi, 14 septembrie, ora 19.00, la Casa Artelor și pe strada Episcop Augustin Pacha, Asociația Culturală Instalart lansează proiectul Instalart/ Sculptura/ 000. Inspired by Constructim, demers gândit în contextul Timișoara Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Proiectul prezintă instalații și sculpturi de mari dimensiuni, destinate mediului urban, propuse  de artistul vizual Marius Leonte și de tinerii săi invitați – doctoranzi, masteranzi, absolvenți ai Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, și chiar studenți: Eugeniu Țibuleac, Cătălin Bătrânu, Ilien Duță, Baraka (Mihai Toth, Paul Feier, David Iancu). Timp de 14 zile, sculpturile și instalațiile produse de către artiștii invitati, cu sprijinul sponsorului și al partenerilor, vor putea fi admirate în spațiul de la Casa Artelor –  Galeria Pygmalion, Galeria Subterana, dar și de-a lungul străzii Episcop Augustin Pacha.

Proiectul Instalart/ Sculptura/ 000 este gândit de Marius Leonte ca un exercițiu invaziv al artei contemporane în spațiul public. ”Este un anunț/ enunț că arta există, că oamenii au nevoie de ea și că artiștii sunt pregătiți să răspundă acestei nevoi”, arată Leonte. Expozitia este produsul unui workshop ce s-a desfășurat , între 25 august și 10 septembrie, în curtea Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timisoara, în cadrul căruia artiștii au propus un obiect, o instalație, un concept, care ar putea să completeze patrimoniul cultural al unei comunități.

Fiecare lucrare invită la introspecție. Un nor gigantic într-o cușcă pune în discuție sistemul. Copacii – tornadă atrag atenția asupra consumerismului și propun reciclarea alternativă. Sunt cinci, și mai înalți decât un stat de om. Unul din artiști sondează în propria trecere în neființă, și își prezintă… înmormântarea, alături de o altă lucrare care însumează aproximativ 1.000 de cranii. Cine a învins frica de moarte, a învins viața. Un altul e gata să-și bea sângele, într-un demers atipic de autocunoaștere.

Noroc că suntem legați pe viață. Pe strada Episcop Augustin Pacha din Timișoara va fi expusă lucrarea ”Doi”, un gigant de oțel sudat, lung de 14 metri, completat de două siluete uriașe.

Fotografii: Cosmin Damian

 

LĂSAȚI UN MESAJ